Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Njujork post: ISIS-K bi mogao da izvrši napad u SAD sličan onome u Moskvi

Zvaničnik je rekao da ogranak ISIS-K postaje smjeliji i da njegovi članovi mogu da pokušaju da iskoriste ''haos'' na američko-meksičkoj granici i potraže metu u SAD

Pripadnici ogranka Islamske države ISIS-K mogli bi da pređu preko granice SAD i izvrše napad sličan onome koji je izvršen na Krokus siti hol u Moskvi 22. marta kada su poginule 143 osobe, upozorio je neimenovani američki federalni zvaničnik za Njujork post.

Zvaničnik je rekao da ogranak ISIS-K postaje smjeliji i da njegovi članovi mogu da pokušaju da iskoriste „haos“ na američko-meksičkoj granici i potraže metu u SAD.

„Napad na američkom tlu je definitivno mogućnost“, naveo je izvor.

Zvaničnik je ukazao da operativci ISIS-K lako mogu da budu neotkriveni na južnoj granici SAD gdje je tokom februara pokušalo da pređe više od 256.000 migranata.

Prema podacima američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), 169 osumnjičenih za terorizam zaustavljeno je tokom prošle godine na južnoj granici SAD, a od prošlog oktobra uhvaćeno je još 69 osumnjičenih za terorizam koji su pokušali da pređu preko granice.

FBI je naveo da je na granici SAD tokom 2021. godine zaustavljeno 15 osumnjičenih za terorizam, a da je 2022. zabilježen dramatičan porast na 98 osumnjičenih.

Vjeruje se da stotine ljudi iz zemalja u kojima ISIS-K aktivno regrutuje članove svake godine prelazi granicu.

ISIS-K je nastao u regionu Horasan koji obuhvata djelove Irana, Turkmenistana i Avganistana i operativno je najsposobniji ogranak Islamske države.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve