Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Njemačka: Biti saveznik Vašingtona ne znači biti vazal

''Uprkos razlikama, jedna od prednosti EU-a je u tome što nijesmo samo bliski jedni drugima, već slijedimo zajedničke strateške pristupe središnjim pitanjima naših interesa i vrijednosti'', rekla je Berbok

Njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Berbok umanjila je razlike unutar Evropske unije nakon nedavnih izjava francuskog predsjednika Emanuela Makrona za vrijeme posjete Kini, a ministar odbrane prvi je njemački zvaničnik koji je komentarisao Makronovu izjavu da saveznik Vašingtona ne znači biti “vazal”.

Berbok je istakla da je Makron u srijedu “još jednom naglasio da politika Francuske prema Kini odražava politiku EU-a prema Kini”, prenosi Hina.

“Uprkos razlikama, jedna od prednosti EU-a je u tome što nijesmo samo bliski jedni drugima, već slijedimo zajedničke strateške pristupe središnjim pitanjima naših interesa i vrijednosti”, rekla je Berbok.

Nakon trodnevne državne posjete Kini prošle sedmice, Makron je pozvao EU da zauzme nezavisniji stav o Tajvanu, ističući da bi EU trebala zadržati jednaku distancu prema Kini i Sjedinjenim Američkim Državama.

‘Važan znak’

Berbok je istakla da je Makron posjetio Kinu istovremeno s predsjednicom Evropske komisije Ursule fon der Lajen, opisavši to kao “izuzetno važan znak”.

S obzirom na to da su Njemačka i Francuska dio istog unutrašnjeg tržišta EU-a, različita stajališta o Kini, glavnom trgovinskom partneru bloka, bila bi nemoguća, rekla je njemačka šefica diplomatije.

Njemačka vlada tješnje je koordinisala politiku s “našim prijateljima u Francuskoj” nego s bilo kojom drugom zemljom u EU, kazala je Berbok.

‘Nesretna izjava Makrona’

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius nazvao je u četvrtak “nesretnom” izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona o tome da biti “saveznik” SAD-a ne znači nužno biti “vazal”, prenosi agencija dpa.

“Nikad nijesmo bili u opasnosti da budemo ili postanemo vazal Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Pistorius, prvi član njemačke vlade koji je javno progovorio o Makronovim izjavama, koje su izazvale probleme među francuskim saveznicima.

Pistorius, član Socijaldemokratske stranke (SPD) i blizak kancelaru Olafu Šolcu, dodao je da “u budućnosti moramo moći govoriti kao Evropska unija u smislu vanjske politike, a takođe i u smislu sigurnosne politike “.

Međutim, “pronalaženje vlastitih pozicija u dogovoru s SAD-om naša je dužnost”, istakao je. Dodao je da bi podjela i ostanak na različitim pozicijama na kraju samo “pomoglo kineskoj vanjskoj politici”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve