Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Nakon što je priznala Palestinu, Španija tvrdi da odluka o nepriznavanju Kosova ostaje ista

Ministarstvo spoljnih poslova Španije je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazalo da na te dvije situacije gleda kao veoma različite

Stav Španije o priznavanju nezavisnosti Kosova ostaje nepromijenjen, saopštilo je špansko ministarstvo spoljnih poslova 28. maja nakon objave odluke Madrida da prizna palestinsku državu.

Ministarstvo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazalo da na te dvije situacije gleda kao veoma različite.

“Priznanje države Palestine ne utiče na teritorijalni integritet Izraela, jer ova teritorija nikada nije bila pravno dio države Izrael”, rekla je portparolka ministarstva Elena Aljarilla Cortezon u odgovoru na upit RSE.

“Odluka Španije da prizna državu Palestinu ima za cilj pridržavanje međunarodnog prava, principa Povelje UN-a i rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a”, rekla je Cortezon.

Španija se pridružila Irskoj i Norveškoj 28. maja u zvaničnom priznanju palestinske države. Izrael je ovu odluku osudio kao “nagradu” za Hamas, koji su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom.

Više od 140 zemalja od 193 u Generalnoj skupštini UN-a priznalo je Palestinu kao nezavisnu državu.

Španija, Irska i Norveška rekle su da vjeruju da njihova inicijativa ima snažan simbolički uticaj koji će vjerovatno podstaći druge da slijede njihov primjer.

“Priznavanje države Palestine nije samo pitanje istorijske pravde, sa legitimnim težnjama palestinskog naroda, već je i imperativ za postizanje mira”, rekao je španski premijer Pedro Sančez 28. maja.

“To je jedini način da se ostvari rješenje koje svi prepoznajemo kao jedino moguće za postizanje budućnosti mira-palestinska država koja koegzistira zajedno s državom Izrael u miru i sigurnosti”, rekao je Sančez.

Srbija ne priznaje nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine.

Nezavisnost Kosova je priznalo više od 110 država, uključujući mnoge zemlje članice EU i Sjedinjene Države.

Pored Srbije, i Rusija i Kina su među onima koje odbijaju da je priznaju zajedno sa državama članicama EU Španijom, Grčkom, Kiprom, Rumunijom i Slovačkom.

Pitanje priznavanja Kosova od strane Španije u svijetlu priznavanja Palestine pojavilo se na sastanku ministara inostranih poslova 27. maja u Briselu.

Izvori su za RSE rekli da je došlo do otvorenog spora između Njemačke i Španije. Dok je Njemačka bila “veoma ubjedljiva” u pogledu priznavanja Kosova, “Španija je bila defanzivna, tvrdeći da Kosovo nije na dnevnom redu”.

Bivši španski ambasador u Beogradu Raul Bartolome Molina izjavio je prošle godine, neposredno prije nego što je Madrid preuzeo predsjedavanje Evropskom unijom, da je stav njegove zemlje da ne prizna nezavisnost Kosova, istovremeno podržavajući napore EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Ova pozicija se nije promjenila, niti će se promijeniti, i svi naši saveznici to vrlo dobro znaju”, rekao je Bartolome 30. juna 2023.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve