Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Najneobičniji sukob na svijetu: Sjeverna Koreja nastavlja da šalje balone sa đubretom ka Južnoj Koreji

Sjeverna Koreja je nastavila da šalje balone sa đubretom ka Južnoj Koreji, a iz Seula je odgovoreno da će, kao odgovor, prvi put poslije šest godina ponovo početi da sa razglasa na granici emituje propagandne poruke protiv sjevernog susjeda

Nastavljen je jedan od trenutno najneobičnijih sukoba na svijetu.

Sjeverna Koreja je nastavila da šalje balone sa đubretom ka Južnoj Koreji, a iz Seula je odgovoreno da će, kao odgovor, prvi put poslije šest godina ponovo početi da sa razglasa na granici emituje propagandne poruke protiv sjevernog susjeda.

Tokom ovog vikenda, više od 300 sjevernokorejskih balona poslato je ka južnom komšiji, od kojih je oko 80 sletjelo na teritoriju Južne Koreje, noseći otpatke.

Pjognjang se za sada nije oglasio povodom namjere Seula da nastavi ovakvu propagandu, ali je ranije rekla da to smatra za „ratni čin“ i prijetio je da će raznijeti sve zvučnike sa kojih se čuju takve poruke.

Tokom maja je Sjeverna Koreja poslala najmanje 200 balona sa smećem preko granice kao odgovor, kako je saopšteno, na propagandne letke poslate sa juga.

U petak, 7. juna, aktivisti iz Južne Koreje poslali su ka sjevernom komšiji 10 balona sa lecima protiv sjevernokorejskog režima, navela je agencija Frans pres (AFP):

Odgovor se nije dugo čekao – Sjeverna Koreja je tokom subote i u nedjelju poslala novi kontigent balona sa otpacima.

Vojska Južne Koreje saopštila je u nedjelju da više nema balona u vazduhu i dodala da nisu pronađeni opasni materijali.

Stanovnici Južne Koreje su upozoreni da ne diraju balone i da ako ih uoče odmah prijave najbližoj policijskoj stanici ili vojnoj jedinici.

Poslije najnovije serije balona, Savjet za nacionalnu bezbjednost Južne Koreje saopštio je da će se emitovanje preko zvučnika na granici nastaviti u nedjelju, 9. juna.

Biće to prvi put od 2018.

Uoči vikenda, grupa aktivista u Južnoj Koreji saopštila da je poslala balone u Sjevernu Koreju sa lecima u kojima se kritikuje lider Kim Džong Un, dolarske novčanice i USB stikove sa K-pop muzičkim spotovima.

Ta muzika je zabranjena u Sjevernoj Koreji.

U godinama kada je radio razglas na granici sa Sjevernom Korejom, Seul je emitovao vijesti iz obje Koreje i inostranstva, kao i informacije o demokratiji i životu u Južnoj Koreji.

Južnokorejska vojska tvrdi da se emisije mogu čuti čak 10 kilometara preko granice danju i do 24 kilometara noću.

U maju je grupa aktivista sa sjedištem u Južnoj Koreji tvrdila da je poslala 20 balona sa lecima protiv Pjongjanga i USB stikovima sa korejskom pop muzikom i muzičkim spotovima preko granice.

Parlament Seula je u decembru 2020. usvojio zakon koji kriminalizuje lansiranje letaka protiv Pjongjanga, ali kritičari su izrazili zabrinutost u vezi sa slobodom govora i ljudskim pravima.

Sjeverna Koreja je takođe lansirala balone ka jugu u kojima se širila propaganda protiv vlasti u Seulu.

Tako su 2016. godine iz Sjeverne Koreje ka južnom susjedu poslati baloni sa toalet papirom, opuškcima cigareta i drugim đubretom.

Policija u Seulu ih je opisala kao „opasne biohemijske supstance“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve