Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Na predsjedničkim izborima u Rusiji do subote ujutru glasalo 37 odsto upisanih birača

Protivkandidati Putina su Nikolaj Haritonov iz Komunističke partije, koju je nekada vodio Genadij Zjuganov, zatim Leonid Slucki iz Liberalno-demokratske partije Rusije, čiji je lider bio Vladimir Žirinovski, te Vladislav Davankov iz stranke Novi ljudi. Zajedničko za svu trojicu je da nisu kritikovali Putina

Izbori za predsjednika Rusije nastavljeni su jutros uz jake mjere bezbjednosti, a prema podacima Centralne izborne komisije, izlaznost do 11 časova po moskovskom vremenu bila je 37,17 odsto.

Ti podaci ne obuhvataju izlaznost ostvarenu u petak elektronskim glasanjem, javlja TASS.

Samo u Moskvi više od 660.000 birača glasalo je prvi put onlajn na trodnevnim predsjedničkim izborima, na kojima predsjednik Vladimir Putin važi za favorita, a ima trojicu protivkandidata.

Najveća izlaznost – od čak sto odsto – zabilježena je na ruskom dalekom istoku, gdje živi oko 17.000 ljudi.

Na biračkim mjestima, prema navodima “Novaje gazete”, zabilježeni su i pojedini incidenti, uključujući najmanje četiri paljevine.

Jedna žena je bacila molotovljev koktel na školu u Sankt Peterburgu u kojoj je bilo biračko mesto, a navodno je, prema pisanju lokalnog lista Fontanka, rekla policiji da je dobila uputstva od neimenovanog “ukrajinskog Telegram kanala”.

U Moskvi je starija žena zapalila glasačku kabinu, prenio je nezavisni medij Sotavision, dodajući da je u kabinu sipala zapaljivu tečnost, zapalila je i počela da snima telefonom.

Slični pokušaji paljenja zabilježeni su u Mitišči kod Moskve i u Kogalimu na Uralu.

U nekoliko regiona građani su sipali zelenu boju u glasačke kutije.

Pravo glasa na predsjedničkim izborima ima 112 miliona građana, a prvi put za predsjednika glasaju i stanovnici Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti.

Protivkandidati Putina su Nikolaj Haritonov iz Komunističke partije, koju je nekada vodio Genadij Zjuganov, zatim Leonid Slucki iz Liberalno-demokratske partije Rusije, čiji je lider bio Vladimir Žirinovski, te Vladislav Davankov iz stranke Novi ljudi. Zajedničko za svu trojicu je da nisu kritikovali Putina.

Dvoje kandidata iz opozicionog bloka, koji su se nadali da će osvojiti kandidaturu na antiratnoj platformi, Jekaterina Duncova i Boris Nadeždin, diskvalifikovani su zbog narušavanja procedure prilikom predaje dokumenata i propusta u prikupljanju glasova za kandidaturu.

Prvi preliminarni rezultati očekuju se u ponedeljak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve