Četvrtak, 22 Februara, 2024
Rubrika:

Na inauguraciju Trampa dolazi milion ljudi

Usamljeni snajperisti, kamioni kao napadačko oružje, naoružani dronovi… sve se to smatra mogućim sigurnosnim rizikom na predsjedničkoj inauguraciji Donalda Trampa u petak u Vašingtonu, na kojoj se očekuje gotovo milion ljudi.

Vašington je u trajnom stanju budnosti jer, kako su kazali iz Ministarstva odbrane i bezbjednosti, “situacija s globalnim terorizmom prilično je drugačija nego kada je Obama polagao zakletvu”.

Zbog te zabrinutosti, oko 30.000 pripadnika sigurnosnih snaga u uniformama i u civilu iz pedesetak raznih američkih sigurnosnih službi, uključujući tajnu službu, nacionalnu gradu, agente FBI-ja, biće raspoređeno u Vašingtonu na inauguracijskim svečanostima.

One će početi ceremonijom polaganja vijenaca na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, nastaviti se polaganjem zakletve, zatim inauguracijskom paradom i nizom balova, prije nego što sve završi misom u Nacionalnoj katedrali u subotu.

Posebno je osjetljivo polaganje zakletve ispred Kapitola, na kojoj će biti odlazeći i dolazeći predsjednik, bivši predsjednici i većina dužnosnika vlade i Kongresa.

Štitiće ih neprobojna stakla, a krovovima će patrolirati vladini snajperisti. FBi će imati radijacijske, hemijske i biološke detektore u tom području.

Sigurnosne službe očekuju oko 900.000 ljudi na inauguraciji, uključujući i najmanje stotinu skupina koje planiraju proteste.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve