Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Mogerini: Evropa će nastaviti da brine o izbjeglicama

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas da svi migranti zaslužuju poštovanje bez obzira ne vjeru, dva dana pošto je američki predsjednik Donald Tramp potpisao ukaz o imigraciji.

– Svi zaslužuju poštovanje, bez obiza na vjeru, pol i nacionalnost – navodi se u njenom tekstu na engleskom i italijanskom o migrantima, u kojem se Tramp ne pominje direktno.

Prema njenim riječima, veoma je “čudno da se na to mora podsjetiti dva dana poslije Dana sjećanja na žrtve Holokausta”.

Tramp je u petak do daljnjeg zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbjeglicama, a tromjesečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

– U Evropi smo kroz našu veliku i tragičnu istoriju naučili da su svi ljudi prvenstveno ljudska bića sa neotuđivima pravima – navela je Mogerinijeva i dodala da će Evropa nastaviti da “podržava, prima i brine se o onima koji bježe od rata”.

Nijedna institucija EU nije se direktno izjasnila o Trampovom dekretu, dok je neimenovani portparol Evropske komisije rekao u subotu da nema komentara na američku mjeru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve