Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Milioni u Meksiku, SAD i Kanadi čekaju pomračenje Sunca

Današnje pomračenje traje na mjestu odakle se posmatra do četiri minuta i 28 sekundi što je skoro dvostruko duže nego prije sedam godina u SAD, jer je Mjesec bliži Zemlji, te je njegova sjenka veća. Naredno potpuno pomračenje Sunca u SAD biće kroz 21 godinu

Milioni ljudi duž uskog koridora od Meksika preko SAD do Kanade željno iščekuju današnje potpuno pomračenje Sunca, ali meteorolozi najavljuju oblačno vrijeme pongdje koje će pokvariti uživanje.

Pretpostavlja se će to biti pomračenje s najviše gledalaca u Sjevernoj Americi ikada do sada, jer će biti vidljivo u gusto naseljenoj oblasti. Uz to je skoro svima u Sjevernoj Americi “garantovano” barem djelimično pomračenje Sunca.

Na istoku, kod vodopada Nijagare, turisti su, da bi došli do što boljih mjesta, noćili u karavanima i kamperima, a zvaničnici tog parka tek očekuju navalu mase s ležaljkama i s frižiderima za hranu i piće.

Da pomračenje bude potpuno, kao danas, Mjesec treba da prođe tačno ispred Sunca, potpuno blokirajući svjetlost koja s njega stiže na Zemlju. Tada u području gdje se to vidi nastaje sumrak, a oko Sunca se vidi samo tanak svjetleći prsten njegove atmosfere – “korona”. Iako nije baš mračno kao noću, to je dovoljno da ptice i druge životinje utihnu i da se na nebu umjesto plavetnila nakratko vide poneke jače zvijezde.

Današnje pomračenje traje na mjestu odakle se posmatra do četiri minuta i 28 sekundi što je skoro dvostruko duže nego prije sedam godina u SAD, jer je Mjesec bliži Zemlji, te je njegova sjenka veća. Naredno potpuno pomračenje Sunca u SAD biće kroz 21 godinu.

Pomračenje – Mesječeva sjenka na Zemlji će se danas pet sati premještati s Tihog okeana do Mazatlana u Meksiku, zatim do Teksasa, Oklahome, Arkanzasa i 12 drugih američkih država na Srednjem zapadu, Srednjem Atlantiku i Nove Engleske, pa do Kanade. Posljednja stanica biće Njufaundlend, a pomračenje se završava u sjevernom Atlantiku.

Za gledanje pomračenje je potrebna zaštita očiju odgovarajućim zamračenim naočarima s filterima za gledanje u Sunce, a kada se ono potpuno izgubi iz vidokruga tokom pomračenja, koronu je moguće nakratko pogledati i kroz dobro zagaravljeno parče stakla.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve