Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Mediji: EK će preporučiti početak pregovora sa Ukrajinom o pristupanju EU

Prema izvorima FT, Evropska komisija želi da na taj način pokaže podršku Ukrajini prije početka mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Evropska komisija namjerava da preporuči početak pregovora sa Ukrajinom o njenom pristupanju Evropskoj uniji ovog mjeseca, javila je agencija TASS pozivajući se na saznanja Fajnenšel tajmsa (FT).

Prema izvorima FT, Evropska komisija želi da na taj način pokaže podršku Ukrajini prije početka mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Evropska komisija će danas saopštiti da Ukrajina sada ispunjava neophodne kriterijume za pridruživanje zajednici, uključujući mjere za borbu protiv korupcije, ograničenja političkog lobiranja, pravila za prijavu imovine za državne službenike i zaštitu jezika koje koriste nacionalne manjine, navode izvori FT.

List piše da će se u petak razgovarati i o pristupanju Moldavije EU, dok se u isto vrijeme, EU neće baviti pitanjem pridruživanja Gruzije zbog zakona o stranim agentima koji je usvojila ta zemlja, a koji su više puta kritikovale članice Unije.

Prema izvorima lista, Brisel se nada da će prvu rundu pregovora održati 25. juna, prije nego što Mađarska preuzme predsjedavanje Unijom, plašeći se prigovora Budimpešte.

Visoki diplomata EU rekao je za Fajnenšel tajms da je Budimpešta zabrinuta zbog kršenja prava ne samo Mađara već i drugih manjina u Ukrajini.

To uključuje i odbijanje upotrebe neukrajinskih jezika, što nije u skladu sa zvaničnim uslovima Evropske komisije, piše TASS navodeći da portparol mađarske vlade još nije komentarisao te informacije Fajnenšl tajmsa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve