Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Makron: Evropi je potrebno strateško buđenje zbog Rusije

Emanuel Makron upozorio je da režim ruskog predsjednika nije pobijedio u tom ratu kako pokušava da prikaže

Predsjednik Francuske Emanuel Makron apelovao je uoči današnje posete Pragu da je Evropi potrebno strateško buđenje jer Rusija igra na vrijeme i rekao da ništa nije isključeno u debati šta sve može da se učini u pomoći Ukrajini.

“U odgovoru na jedno pitanje koje mi je postavljeno o slanju jedinica (u Ukrajinu) rekao sam da ništa nije isključeno. Svaka riječ se računa. Upravo sada Evropljani moraju da postave sebi pitanje da li njihova sadašnja strategija odgovara deklarisanim ciljevima. Našim demokratijama potreban je podsticaj, potrebno im je strateško buđenje“, kazao je Makron u intervjuu za češki dnevnik Pravo i on lajn izdanje tog lista Novinky.

U intervjuu koji je objavljen danas, a ni u jučerašnjoj najavi, nema izjave koju su juče citirali ruski mediji da Francuska ne planira da u bliskoj budućnosti šalje svoje vojnike u Ukrajinu.

“Otvaramo debatu i razmišljamo o svemu što može da se uradi u pomoći Ukrajini. Uvek sam se izjašnjavao kakav je naš okvir: nismo u ratu protiv ruskog naroda i odbijamo da uđemo u logiku eskalacije. Ali Ukrajinci se bore za naše vrijednosti, našu bezbjednost i slobodu i naš pristup mora da bude adekvatan tom izazovu“, kazao je francuski predsjednik.

Emanuel Makron upozorio je da režim ruskog predsjednika nije pobijedio u tom ratu kako pokušava da prikaže.

“Upravo suprotno, Rusija je pretrpjela niz strateških neuspeha, NATO je ojačan i donijeli smo odluku da Ukrajina počne pregovore o ulasku u Evropsku uniju. Rusija sada nastoji da povjerujemo da vrijeme igra za nju, a mi ćemo i dalje raditi sve što je potrebno i tako dugo koliko to bude nužno da propadne, kako to kalkulisanje, tako i njena agresija“, rekao je Makron.

Francuski predsjednik podsjetio je da su se krajem februara članice EU na konferenciji u Parizu dogovorile da učine više za Ukrajinu u pet oblasti – sajber odbrani, zajedničkoj proizvodnji oružja u Ukrajini, za bezbjednost zemalja koje direktno ugrožava ruska ofanziva, kao što je to Moldavija, u jačanju granice Ukrajine prema Bjelorusiji i uklanjanju mina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve