Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Kralj Malezije imenovao novog premijera, odluka sve iznenadila

Kralj Abdulah je donio iznenađujuću odluku, kojom je nakon političke krize u drugi plan stavio 94-godišnjeg Mahatira, najstarijeg premijera, i njegovog dosadašnjeg koalicionog partnera Anvara Ibrahima

Sultan Abdulah imenovao je bivšeg ministra unutrašnjih poslova Muhjidina Jasina za novog premijera Malezije. Do toga je došlo samo pet dana nakon ostavke Mahatira Mohamada, najstarijeg svjetskog predsjednika vlade.

foto Beta/AP

Kralj Abdulah je donio iznenađujuću odluku, kojom je nakon političke krize u drugi plan stavio 94-godišnjeg Mahatira, najstarijeg premijera, i njegovog dosadašnjeg koalicionog partnera Anvara Ibrahima.

Iako su Mahatir i Anvar saopštili da su se ponovo udružili, kraljevska palata je u obrazloženju navela da je kralj odluku donio zato što Jasin vjerovatno ima podršku većine u parlamentu.

Muhjidin, koji će zakletvu položiti sjutra, izjavio je da od svih građana Malezije traži samo da prihvate odluku koju je objavila kraljevska palata, prenosi Rojters.

Muhjidin (72) ima podršku bivše vladajuće pratije Ujedinjena malezijska narodna organizacija (UMNO), koju je poslije šest decenija s vlasti smijenio Mahatirov i Anvarov savez Pakatan Harapan, uz pomoć antikorupcijske platforme.

Bivšem premijeru iz redova UMNO Nadžibu Razaku sudi se zbog umiješanosti u višemilionsku pronevjeru državnog investicionog fonda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve