Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Kovid se brzo širi u Kini poslije ublažavanja mjera

Kineske zdravstvene vlasti u srijedu su objavile opšte ublažavanje sanitarnih restrikcija poslije masovnog izliva gnijeva stanovništva širom Kine zbog gotovo trogodišnjih drakonskih restrikcija, i u nadi da će time ponovo podstaći privredu koju restrikcije guše

Talas kovida-19 se brzo širi u Kini poslije nedavne odluke vlasti da odustanu od strategije “nula kovida”, upozorio je jedan epidemiolog, savjetnik Vlade.

Kineske zdravstvene vlasti u srijedu su objavile opšte ublažavanje sanitarnih restrikcija poslije masovnog izliva gnijeva stanovništva širom Kine zbog gotovo trogodišnjih drakonskih restrikcija, i u nadi da će time ponovo podstaći privredu koju restrikcije guše.

Vlasti su ukinule sistematsko PCR-testiranje velikih razmjera, omogućile izolaciju kod kuće za lakše i asimptomatične oblike bolesti, i ograničenije pribjegavanje zabrani kretanja – „zaključavanju“.

Prodavnice i restorani u Pekingu danas su prazni dok se čeka vrhunac infekcije poslije ukidanja sistematskog tetiranja, ali su dugački redovi ispred apoteka u Pekingu pošto građani žurno kupuju zalihe ljekova protiv temperature i antigenih testova. Neki su rekli za Frans pres da su naručili lekove iz apoteka u susjednim gradovima.

„Epidemija u Kini se brzo širi i u takvim okolnostima bez obzira na snagu prevencije ili kontrole biće teško potpuno prekinuti lanac prenosa virusa“, rekao je danas novinarima Džong Nandjang, jedan od glavnih savjetnika Vlade od početka pandemije.

On je rekao da su podsojevi omikrona vrlo zarazni: jedna osoba može da prenese zarazu na 22 osobe.

Kina nije dobro pripremljena da se bori s talasom zaraze, uz milione starih koji nisu potpuno vakcinisani i bolnicama koje nemaju kapacitete da prime veliki broj pacijenata.

Kina ima jedan krevet u intenzivnoj njezi na 10.000 stanovnika, upozorila je u petak Džiao Jahui, direktorka odjeljenja za medicinske poslove u nacionalnoj zdravstvenoj komisiji.

Ona je rekla da će zbog novg talasa zaraze 106.000 ljekara i 177.700 bolničara biti poslato u jedinice za intenzivnu njegu, ali nije navela kako će se organizovati drugi bolnički sektori,

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve