Srijeda, 26 Juna, 2024
Rubrika:

Kontroverzni ruski zakon o “suverenom internetu” stupa na snagu

Takozvani zakon o "suverenom Internetu", kojeg je Vladimir Putin potpisao početkom ove godine, zahtijeva od provajdera da instaliraju opremu koja bi mogla usmjeriti ruski veb saobraćaj kroz tačke koje kontroliše država

Kontroverzni ruski zakon o Internetu stupio je na snagu 1. novembra uprkos upozorenjima kritičara da se može koristiti za proširenje vladine kontrole nad aktivnostima na mrežama.

Vladimir Putin (Foto: Getty Images)

Takozvani zakon o “suverenom Internetu”, kojeg je Vladimir Putin potpisao početkom ove godine, zahtijeva od provajdera da instaliraju opremu koja bi mogla usmjeriti ruski veb saobraćaj kroz tačke koje kontroliše država. Takođe uključuje odredbe o stvaranju ruskog domaćeg sistema domena.

Pristalice zakona kažu da će ovo ruski segment interneta – poznatog kao Runet – učiniti nezavisnijim. Oni tvrde da je zakon neophodan kako bi se Rusija zaštitila od potencijalnih sajber napada.

Kritičari, međutim, upozoravaju da će zakon dovesti do cenzure širokog dijela Interneta i omogućiti veći nadzor korisnika interneta od strane ruskih obavještajnih agencija. Mnogi vide zakon kao deo ambiciozne vladine kampanje za sprečavanje korišćenja Interneta za organizovanje protesta ili podsticanje građanske neposlušnosti.

Ruski zvaničnici branili su zakon kao zaštitnu mjeru potrebnu da spriječe Sjedinjene Države da ometaju Runet. Zakon predviđa da bi, ukoliko ruski zvaničnici primijete prijetnje bezbjednosti na mreži, državni nadzornik medija Roskomnadzor mogao u suštini da preuzme kontrolu nad Internetom u Rusiji bez prethodne najave provajderima – i da filtrira sav internet saobraćaj u zemlji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve