Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Ko je bio Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni je važio za najistaknutijeg opozicionog aktera u Rusiji

U ruskom zatvoru danas je pronađeno tijelo oštrog kritičara Kremlja Alekseje Navaljnog (47).

Prema dosadašnjim informacijama koje možemo pročitati u ruskim medijima, Navaljnom je pozlilo poslije jutarnje šetnje i izgubio je svijest.

Kako navodi servis Radija Slobodna Evropa na ruskom jeziku, njegov advokat Leonid Solovjov odbio je da komentariše. On je pojasnio da je bio sa Navaljnim u srijedu, prije dva dana, i da je tada sve bilo u redu sa njegovim zdravljem.

Ovaj servis takođe prenosi da je predsjednik Rusije Vladimir Putin obaviješten o smrti jednog od najvećih kritičara njegove vlasti.

Navaljni je 6. februara smješten u samicu iz nepoznatih razloga, navela je tada njegova portparolka Kira Jarmiš.

To je bio 26. put da je ruski opozicionar smješten u samicu otkad je zatvoren, prije više od tri godine.

Aleksej Navaljni je zamalo preminuo od trovanja nervnim otrovom 2020, za šta krivi ruske bezbjednosne operativce koji, kako on kaže, djeluju po Putinovom nalogu.

Priveden je 17. januara 2021. na moskovskom aerodromu po dolasku iz Njemačke, gdje je liječen od tog napada. Tada je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog kršenja ranijeg uslovnog otpusta, tokom oporavka u inostranstvu. Kremlj je demantovao da je na bilo koji način umiješan u trovanje Navaljnog.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora zbog navodnog nepoštovanja suda i pronevjere. Tu optužbu on i njegove pristalice više su puta odbacili kao politički motivisanu.

Kasnije su njegova Fondacija za borbu protiv korupcije i mreža regionalnih kancelarija proglašeni „ekstremističkim“ organizacijama i zabranjeno im je djelovanje nakon njegovog hapšenja. Nakon toga uslijedila je još jedna istraga protiv njega zbog optužbi za ekstremizam.

Avgusta 2023. godine sud mu je produžio zatvorsku kaznu na 19 godina i poslao ga u ustanovu sa strožim „posebnim režimom“.

Navaljni je prošlog mjeseca poslat u zatvor Polarni vuk koji je, kako se smatra, među najstrožim u ruskom zatvorskom sistemu.

U svom posljednjem obraćanju iz zatvora, 1. februara, Navaljni je pozvao na proteste protiv Vladimira Putina, za vrijeme predsjedničkih izbora koji su zakazani za mart ove godine.

Aleksej Navaljni je važio za najistaknutijeg opozicionog aktera u Rusiji.

Na ruskoj političkoj sceni se istakao 2008. kada je napravio blog o navodnoj korumpiranosti u velikim državnim kompanijama.

Koristio je društvene mreže za pridobijanje podrške mladih, pa njegove sljedbenike danas čine mladi, obrazovani Rusi, uglavnom iz većih gradova, i pripadnici srednjeg sloja koji su najviše pogođeni američko-evropskim sankcijama.

Uoči parlamentarnih izbora 2011. apelovao je na posjetioce svog bloga da glasaju za bilo koga osim za Ujedinjenu Rusiju Vladimira Putina, koju je nazvao „strankom bitangi i lopova“.

Pošto je Ujedinjena Rusija odnijela pobjedu usred optužbi za krađu glasova, Navaljni je organizovao proteste protiv Putina na kojima se okupilo, kako se navodi, na desetine hiljada ljudi.

Navaljni je i tada završio 15 dana u zatvoru, a nakon Putinovog reizbora na predsjedničkoj funkciji, protiv njega je povedena istraga.

Na izborima za gradonačelnika Moskve 2013. ga je pobijedio kandidat Kremlja Sergej Sobjanjin, nakon čega je Navaljni pokrenuo stotine sudskih parnica, osporavajući njegovu pobjedu.

Njegova ambicija da se kandiduje za predsjednika sljedeće godine osujećena je presudom da je kriv za pronevjeru u drvoprerađivačkoj industriji „Kirovles“ gdje je radio kao pravnik, te je dobio uslovnu kaznu od pet godina zatvora i novčanu od 8.500 dolara.

On, međutim, tvrdi da je presuda politički motivisana, te ne odustaje od planova da izađe Putinu na crtu na izborima.

Aleksej Navaljni je rođen 1976. godine u Moskvi. Njegov otac je bio oficir sovjetske armije.

Navaljni je diplomirao pravo 1998. u rodnom gradu, a doškolovao se na Jejlu 2010. Bio je oženjen i imao dvoje djece. Dobitnik je brojnih nagrada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve