Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Kiparski poljoprivrednici u znak protesta prosipali mlijeko i palili sijeno

Meki sir je čuveni izvozni proizvod Kipra i dobio je zaštićeni status prošle godine, što znači da se halumi ne može proizvoditi i reklamirati pod tim imenom u drugoj zemlji

Kiparski poljoprivrednici prolili su više tona mlijeka i zapalili bale sijena ispred predsjedničke palate u Nikoziji, u znak protesta zbog visokih cijena i problema u proizvodnji.

Oko 300 poljoprivrednika, od kojih su neki vozili cisterne sa mlijekom, stigli su u konvoju do kompleksa u centru Nikozije, gdje su prosuli mlijeko i zapalili sijeno ispred ulaza.

Uzgajivači koza i ovaca tvrde da im, zbog nepoštovanja regulativa o proizvodnji tvrdog sira halumi, ostaje previše mlijeka koje ne mogu da prodaju ili iskoriste, dok dodatni problem predstavlja i visoka cijena hrane za stoku.

Sir halumi se obično pravi od kozijeg ili ovčijeg mlijeka i kao takav ima status proizvoda zaštićenog porijekla u EU. Međutim, proizvođači sve više koriste kravlje mleko, jer je prihvatljivije na stranom tržištu.

Meki sir je čuveni izvozni proizvod Kipra i dobio je zaštićeni status prošle godine, što znači da se halumi ne može proizvoditi i reklamirati pod tim imenom u drugoj zemlji.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve