Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Kina zvanično protestovala zbog Bajdenovog nazivanja Si Đinpinga diktatorom

Bajdenove izjave u utorak na skupu u Kaliforniji otvorile su novi razdor između dvije strane dan pošto je državni sekretar SAD Entoni Blinken završio posjetu Pekingu namijenjenu kao korak ka stabilizaciji i popravljanju komunikacija sa Kinom

Kina je saopštila danas da je uložila zvaničan protest zbog opaski predsjednika SAD-a Džoa Bajdena u kojima je nazvao kineskog predsjednika Si Đinpinga “diktatorom”.

Bajdenove izjave u utorak na skupu u Kaliforniji otvorile su novi razdor između dvije strane dan pošto je državni sekretar SAD Entoni Blinken završio posjetu Pekingu namijenjenu kao korak ka stabilizaciji i popravljanju komunikacija sa Kinom.

Bajden je nazvao kineskog predsjednika diktatorom, rekao da nije bio u toku sa događajima oko kineskog špijunskog balona koga su SAD oborile iznad svoje teritorije i da Kina ima „stvarne ekonomske teškoće“.

Kineska ambasada u Vašingtonu sopštila je da je uložila zvaničan protest a kineski ambasador Sie Feng je rekao visokim zvaničnicima Bijele kuće i Stejt departmenta juče da Vašington treba da preduzme iskrene akcije da otkloni negativan uticaj onoga što je Bajden rekao ili da „snosi sve odgovornosti“.

„Sa najnovijim neodgovornim opaskama o kineskom političkom sistemu i njenom glavnom,, vaši ljudi ne mogu a da ne dovode u pitanje iskrenost američke strane“ u potrazi za stabilizacijom odnosa, navela je kineska ambasada u saopštenju.

„Kineska vlada i narod ne prihvataju bilo kakvu političku provokaciju protiv glavnog kineskog vođe i odlučno će odgovoriti“, dodaje se u saopštenju.

Diplomatski spor sa Kinom odvija se u trenutku kada je Bajden ugostio indijskog premijera Narendru Modija u državnoj posjeti gdje će glavna tema biti zajednička obazrivost prema Kini.

Ovo saopštenje ambasade nosi više težine nego kritični komentari koje je dan ranije izrekla portparolka kineske vlade u obraćanju novinarima.

Kina nije dala dodatne detalje o tome kako je ambasador iznio poruku, da li traži izvinjenje od Bajdenove administracije, ili kakve će biti posljedice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve