Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Kina pokrenula veliku borbu protiv korupcije u zdravstvenom sektoru

Više od 180 šefova bolnica, uključujući sekretare Komunističke partije i direktore bolnica, stavljeno je pod istragu do sada ove godine, prema državnoj agenciji China News Service, s najmanje 10 onih koji su se dobrovoljno predali od juna

Kina je pokrenula sveobuhvatnu antikorupcijsku kampanju usmjerenu na bolnice, farmaceutsku industriju i osiguravajuće fondove dok se bori s rastućim ekonomskim izazovima i dugotrajnom javnom frustracijom zbog visokih troškova u divovskom zdravstvenom sektoru.

Više od 180 šefova bolnica, uključujući sekretare Komunističke partije i direktore bolnica, stavljeno je pod istragu do sada ove godine, prema državnoj agenciji China News Service, s najmanje 10 onih koji su se dobrovoljno predali od juna.

To je više nego dvostruko više od broja takvih slučajeva prošle godine, prema izvještajima drugih državnih medija.

Izvještaji i glasine o kampanji dominiraju lokalnim naslovnicama i društvenim medijima posljednjih sedmica, a državne novinske agencije prenose primjere.

Jedan je uključivao predsjednika male bolnice u jugozapadnoj pokrajini Yunnan za kojeg se tvrdi da je ukrao više od 2,2 miliona dolara od kupovine medicinskog uređaja za liječenje raka u slučaju iz 2021. koji su nedavno istakli službenici za borbu protiv korupcije.

Više odjeljenja na pokrajinskom nivou uključilo se u istragu, koju je prošlog mjeseca javno pokrenulo 10 nacionalnih agencija, vanredna razina koordinacije za takvu kampanju, čak i unutar decenija antikorupcijskih napora pod kineskim liderom Xi Jinpingom.

Neka su područja uspostavila dežurne telefonske linije za dojave o korupciji u tom sektoru, javljaju državni mediji. Šangaj je ranije ovog ljeta pokrenuo sistem novčanih nagrada za prijavu nezakonitih radnji u djelokrugu svoje agencije za nadzor tržišta, a očekuje se da će broj istraga u zdravstvenom sektoru širom zemlje u narednim mjesecima dodatno rasti.

“Brzina kojom su lokalne vlasti sprovodile istrage i ozbiljnost izrečenih kazni su impresivni”, rekao je državnim medijima Ren Jianming, voditelj Centra za istraživanje i obrazovanje o integritetu na kineskom Univerzitetu Beihang.

Najmanje jedan izvještaj državnih medija opisalo je kampanju kao “bez presedana u dubini, širini i intenzitetu” ciljanja na zdravstveni sektor.

Stručnjaci se slažu da je ova kampanja do sada najdalekosežniji napor Kine da se riješi ono što se naširoko smatra ukorijenjenim problemom unutar industrije u kojoj troškovi imaju izravan utjecaj na dobrobit i kućne budžete kineskih porodica.

Peking nije rekao zašto je odlučio pojačati svoje napore sada, a stručnjaci su postavili pitanje hoće li se slamanjem korupcije riješiti sistemski problemi koji potiču problem.

No, kampanja dolazi usred sve veće zabrinutosti javnosti zbog usporavanja kineske ekonomije i rastuće nezaposlenosti, a vlada je pod pritiskom da odgovori na javne pritužbe i potakne rast.

Usmjeravanje na korupciju u sektoru ima potencijal smanjiti troškove zdravstvene snabdijevanje, kao i skrenuti pažnju javnosti s drugih problema i preusmjeriti krivnju za probleme koji muče sektor. Takođe može omogućiti lokalnim vlastima opterećenim dugovima da prikupe preko potrebna sredstva dok izlaze iz trogodišnje skupe kontrole Covid-19.

IzvorKlix

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve