Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Kim Džong Un o koroni koja divlja u zemlji: Situacija sa virusom dobija povoljan zaokret

Od svog prvog priznanja izbijanja epidemije kovida-19, Sjeverna Koreja je registrovala 1,72 miliona pacijenata sa simptomima groznice, uključujući 62 smrtna slučaja do sada

Sjeverna Koreja je registrovala još 232.880 ljudi sa simptomima groznice i još šest smrtnih slučajeva nakon što je zemlja potvrdila epidemiju koronavirusa prošle nedjelje, prenosi agencija Rojters.

Predsjedavajući sastankom politbiroa vladajuće Radničke partije, Kim je rekao da je “nezrelost državnog kapaciteta da se nosi sa krizom povećala složenost i teškoće u borbi protiv pandemije”, navodi državna agencija KCNA.

“Povoljan zaokret”

Od svog prvog priznanja izbijanja epidemije kovida-19, Sjeverna Koreja je registrovala 1,72 miliona pacijenata sa simptomima groznice, uključujući 62 smrtna slučaja do sada.

Međutim, država je takođe saopštila da situacija sa virusom u zemlji dobija “povoljan zaokret”, dodajući da se na partijskom sastanku razgovaralo o “održavanju dobrih šansi na sveukupnom frontu prevencije epidemije”.

U izvještaju nije precizirano na osnovu čega se došlo došao do tako pozitivne ocjene, navodi Rojters.

Bez vakcinacije

Zemlja nije još uvijek započela masovnu vakcinaciju i ima ograničene mogućnosti testiranja na virus, zbog čega su mnogi stručnjaci zabrinuti da će možda biti teško da se proceni koliko se široko i brzo bolest širi.

Prema navodima agencije KCNA, Severna Koreja se zalagala za bolje rukovanje “sakupljanjem, transportom i testiranjem uzoraka od onih osoba sa groznicom, uz postavljanje dodatnih karantinskih objekata”.

KCNA je takođe izvijestila da su zdravstveni zvaničnici razvili vodič za liječenje kovida-19.

Zvaničnici i istraživači su pojačali napore na “masovnom razvoju i proizvodnji ljekova efikasnih u liječenju virusne infekcije i uspostavljanju racionalnije dijagnoze i metoda liječenja”, ali agencija nije dala detalje o kojim ljekovima je riječ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve