Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Kameron: Velika Britanija bi mogla priznati Palestinu i bez dogovora sa Izraelom

Obraćajući se novinarima tokom posjete Libanu u četvrtak, Kameron je rekao da britansko prizanje nezavisne palestinske države ''ne može doći na početku procesa, ali ne mora biti ni na samom kraju procesa''

Britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Kameron (David Cameron) kazao je da bi Velika Britanija mogla priznati Palestinu i bez da čekaju da izraelsko-palestinski pregovori o rješenju s dvije države urode plodom.

Kameron je dodao da do takvog poteza doći dok je Hamas u Gazi.

Međutim, jasno je dao do znanja da bi Velika Britanija mogla ponuditi priznanje bez dugotrajnih pregovora dvije strane.

Čini se da su takvi razgovori daleka perspektiva s obzirom na protivljenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) toj ideji.

Obraćajući se novinarima tokom posjete Libanu u četvrtak, Kameron je rekao da britansko prizanje nezavisne palestinske države “ne može doći na početku procesa, ali ne mora biti ni na samom kraju procesa”.

– To bi moglo biti nešto što razmatramo kako ovaj proces, kako napredak ka rješenju, postaje stvarniji. Ono što trebamo učiniti je dati palestinskom narodu horizont prema boljoj budućnosti, budućnosti vlastite države – rekao je Kameron, dodajući da je priznanje palestinske države “apsolutno vitalno za dugoročni mir i sigurnost regije.”

Kameron se vratio s turneje po Bliskom istoku kako bi pokušao progurati plan u pet tačaka za gušenje posljednjeg rata između Izraela i Hamasa.

Velika Britanija je među onima koji nastavljaju tvrditi da je rješenje s dvije države jedino održivo dugoročno rješenje sukoba.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve