Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Kako je teretni brod uspio da sruši most u Baltimoru?

Brojd je rekao da činjenica da se ovaj sudar desio u svakom slučaju ukazuje na kvar u čitavom sistemu kretanja tereta iz luke niz rijeku, a ne na grešku u dizajnu samog mosta

Kako je teretni brod mogao da sruši najveći most u Baltimoru, pitanje je koje je među prvima postavljeno nakon jučerašnje nesreće u tom američkom gradu. Nacionalni odbor za bezbjednost saobraćaja pokrenuo je istragu o incidentu u kojem se šest osoba još uvijek vodi kao nestalo, a potraga za njima danas je obustavljena.

I FBI i Bijela kuća rekli su da ništa do sada ne ukazuje na namjerno rušenje mosta ili teroristički napad u Baltimoru, prenosi Biznis Insajder (BI).

Guverner Merilenda Ves Mur rekao je da „preliminarna istraga ukazuje na nesreću“, prenio je NBC Njuz.

Ali ono što je jasno je da je jedan od najvećih brodova modernog transporta naišao na most koji nikada nije trebalo da doživi takav udar, rekli su stručnjaci za BI.

Henri Lipian, stručnjak u Introtech Accident Reconstruction and Forensics, rekao je u razgovoru sa BI da, iako su trenutne informacije šture, „prva stvar koja mu pada na pamet je neka vrsta mehaničkog kvara, gdje ili postoji problem sa upravljanjem brodom ili se možda generator ugasio.“

Ljudski faktor?

Lipian ipak vjeruje da je loša odluka kapetana ili peljara.

Peljari, pomorsi piloti, imaju specijalno znanje o lokalnim vodama i kanalima kako bi vodili brodove sve dok ne izađu u otvorenu vodu.

Guverner Mur je na konferenciji za novinare rekao da je posada na brodu obavijestila vlasti da su izgubili struju. Mur je rekao novinarima da se brod kretao „veoma velikom brzinom“ i da je poziv spriječio još veću katastrofu, jer su automobili preusmjereni dalje od mosta.

On je takođe rekao da je most bio „potpuno usklađen sa propisima“ i da nije bilo strukturalnih problema.

„Brod ostao bez pogonske sile“

U javnosti dostupnom izveštaju Agencije za sajber bezbjednost i bezbjednost infrastrukture u koji je uvid imao ABC Njuz navodi se da je brod signalizirao nadležnima da je „ostao bez struje“ i da će možda udariti u nešto.

Gubitak pogonske sile bi imao uticaja na sposobnost kormila da efikasno upravlja, rekao je Lipian za BI.„Ako se kormilo ugasilo, sada će brod biti prepušten na milost i nemilost vjetru i strujama“, rekao je on.

Veličina broda, čak i da se kretao sporo, stvorila bi ogromnu kinetičku energiju, rekao je on.

„Na brodu nema kočnica. Morate ili da usmjeravate svoje motore ili da ih pustite da se kreću, a nema dovoljno vremena da spustite bilo koje sidro“, dodao je Lipian.

Moderan brod i most „stare škole“

Prema brodskoj publikaciji Lojds List, brod Dali je dio moderne generacije masivnih teretnih brodova sa proširenim kapacitetom.

Brod je dugačak 300 metara sa bruto tonažom od oko 95.000, navodi se na vebsajtu vesselfinder.com. Ta veličina nije mogla da se predivdi kada je most Frensis Skot Кi prvi put projektovan, rekao je za BI Tim Brojd, profesor na Univerzitetskom koledžu u Londonu i bivši predsjednik britanskog Udruženja građevinskih inženjera.

„Kada je most projektovan skoro sigurno nije bilo ni razmatrano da bi brod od 100.000 tona mogao da udari u njega“, rekao je Brojd.

Ali bez obzira na njegovu starost — gradnja mosta je završena 1977. godine — male su šanse da bi izdržao sudar ove vrste.

Umjesto da grade dovoljno jake mostove da izdrže direktan udar broda kao što je Dali, inženjeri se fokusiraju na skretanje broda sa puta. Ovo se postiže postavljanjem konstrukcija oko mosta.

Iako izgleda da su neki od njih bili postavljeni oko strukture, nije jasno za koju su silu udara bili dizajnirani, rekao je Dejvid Mekenzi, viši tehnički direktor konsultantske kuće za inženjering i arhitekturu COWI u Velikoj Britaniji za BI.

U stvari, inženjeri bi se trudili da dizajniraju most koji bi mogao da zaustavi brod velik kao Dali, rekao je Brojd.

Noviji mostovi, imajući na umu teže teretne brodove, mogu uključivati veće praznine između potpornih stubova, rekao je Brojd.

Ali „komercijalno, ne možete učiniti da svaki most može da izdrži direktan udarac broda od 100.000 tona“, objasnio je on.„Postoji ravnoteža između količine novca koju potrošite i pripreme za situacije koje su malo vjerovatne“, dodao je on.

Drugi, pak, smatraju da je ova nesreća ukazala na mnogo veći problem.

„Ova katastrofa otkriva koliko je američka kritična infrastruktura izložena iznenadnim i razornim nesrećama, kao i namjernom uništenju“, rekao je Rik Gedes, stručnjak za infrastrukturnu politiku i direktor Programa politike infrastrukture Univerziteta Кornel, u izjavi za BI.

Brojd je rekao da činjenica da se ovaj sudar desio u svakom slučaju ukazuje na kvar u čitavom sistemu kretanja tereta iz luke niz rijeku, a ne na grešku u dizajnu samog mosta.

Ako je zaista mehanički kvar bio razlog toga da brod udari u most, rekao je Lipian, pitanje koje trebba da se postavi je ko održava sistem i koliko ljudska greška može da bude faktor.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve