Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Kad rudarenje Bitkoina zagrije cijelo jezero

Već se neko vrijeme ističe da ukupna energija koja se godišnje u svijetu potroši za rudarenje premašuje godišnju potrošnju nekih razvijenih zemalja

Jedna stara elektrana pretvorena je u postrojenje za rudarenje Bitkoina. Zgrada se nalazi u oblasti Finger Lakes u državi Njujork, u blizini jezera koje se, kako tvrde mještani, zagrijalo od kada su se doselili kripto-rudari.

Građani koji žive u blizini tvrde da je jezero toplije nego prije, budući da fabrika dnevno usisa, te izbaci oko 400 litara vode koja služi za hlađene uređaja. Temperatura vode koja se ispušta u jezero često prelazi 40 stepeni Celzijusove skale, tako da je voda u jezeru pod konstantnim uticajem.

Kompanija Greenidge Generation LLC staru fabriku koristi kao postrojenje za rudarenje već više od godinu dana, što utiče na stabilnost ekosistema, ali i šireg okruženja, jer se u atmosferu svakodnevno ispuste velike količine ugljen-dioksida.

Eksperti tvrde da je ovo odlična ilustracija toga kako rudarenje kriptovaluta utiče na životnu sredinu. Već se neko vrijeme ističe da ukupna energija koja se godišnje u svijetu potroši za rudarenje premašuje godišnju potrošnju nekih razvijenih zemalja. Uticaj na sredinu je ogroman – u ovom slučaju je to zagrijavanje vode, koje utiče na razvoj algi, što dalje ugrožava riblji svijet i cio ekosistem.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve