Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Južna Koreja ispalila hice upozorenja posle prelaska granice iz Sjeverne Koreje

Prelazak granice se dogodio oko pola sata posle ponoći u nedelju kada su sjevernokorejske trupe u demilitarizovanoj zoni (DMZ) koja razdvaja dvije Koreje prešle vojnu liniju razgraničenja, saopštio je u utorak generalštab Južne Koreje, piše Radio Slobodna Evropa

Vojska Južne Koreje ispalila je hice upozorenja pošto je oko 20 sjevernokorejskih vojnika nakratko prešlo granicu tokom vikenda, rekli su zvaničnici Seula, u jeku porasta tenzija zbog balona koji su nosili smeće iz Sjeverne Koreje.

Prelazak granice se dogodio oko pola sata posle ponoći u nedelju kada su sjevernokorejske trupe u demilitarizovanoj zoni (DMZ) koja razdvaja dvije Koreje prešle vojnu liniju razgraničenja, saopštio je u utorak generalštab Južne Koreje, piše Radio Slobodna Evropa.

Portparol generalštaba Li Sung Džun rekao je da vojska nije smatrala da je prelazak granice bio namjeran jer je to područje bilo gusto pošumljeno i da su granične oznake zaklonjene.

“Uputili su se na sjever odmah posle emitovanja upozorenja i hitaca upozorenja naše vojske, i nije bilo neuobičajenih pokreta”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika generalštaba, izvijestila je da su vojnici uglavnom nosili sekire i drugi alat i da izgleda da su se izgubili.

Incident je uslijedio pošto je Sjeverna Koreja poslednjih dana poslala u Južnu hiljade balona s otpadom, uključujući oko 600 tokom vikenda, navodeći da je to “poklon” za prebjege iz te zemlje i južnokorejske aktiviste koji su slali balone s letcima protiv Pjongjanga i paketima pomoći u drugom smjeru preko granice.

Seul je suspendovao međukorejski vojni pakt iz 2018. i nastavio vojne aktivnosti oko granice, uključujući ponovno emitovanje programa preko zvučnika.

Južnokorejska vojska je i ranije ispaljivala hice upozorenja na sjevernokorejske vojnike koji su prelazili granicu, ali većina takvih incidenata dogodila se oko pomorske granice koju Pjongjang osporava.

Dvije Koreje su tehnički još uvijek u ratu pošto je njihov sukob iz 1950-53. završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve