Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Južna Afrika pred sudom u Hagu: Izraelsko nasilje nad Palestincima traje od 1948. godine

Južna Afrika danas iznosi svoje argumente pred Međunarodnim sudom pravde, dok će Izrael to učiniti sjutra

Ministar pravde Južne Afrike Ronald Lamola poručio je danas, pred Međunarodnim sudom pravde, da nasilje i razaranja u Palestini nije počelo 7. oktobra, već da to nasilje traje od 1948. godine, a da u Pojasu Gaze od 2004. godine Izrael kontroliše kopnene prelaze i civilnu infrastrukturu.

Ulazak i izlazak u Gazu je strogo zabranjen, a jedini ulaz ima Izrael, rekao je Lamola, predstavljajući argumente svoje zemlje protiv Izraela, protiv kojeg su 29. decembra podnijeli tužbu za genocid.

Gaza se smatra okupiranim područjem prema međunarodnom pravu, rekao je on i podsjetio da je Južna Afrika jednostrano osudila napade Hamasa na izraelske civile i uzimanje talaca 7. oktobra 2023. godine.

Nijedan napad, koliko god je ozbiljan, ne može opravdati kršenje konvencije, bilo da je to pitanje zakona ili morala. Izrael je prešao tu granicu i prekršio konvenciju o genocidu, ukazao je Lamola, dodajući da je to razlog slučaja koji je incirala Južna Afrika.

Južnoafrička advokatica Adila Hasim rekla je da Izrael čini „djela genocida“ tokom svog rata protiv terorističke grupe Hamas u Pojasu Gaze.

Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član II konvencije, radnjama koje pokazuju sistematski obrazac ponašanja iz kojeg se može zaključiti genocid, rekla je Hasim.

Palestince u Gazi ubijaju izraelsko oružje i bombe iz vazduha, zemlje i mora. Oni su, takođe, u neposrednoj opasnosti od smrti od gladi i bolesti, zbog uništenja palestinskih gradova, ograničene pomoći koja im je dozvoljena i nemogućnosti distribucije pomoći kako bombe padaju. To čini život nemogućim, predočila je ona.

Nije neophodno da sud donese konačnu odluku da li ponašanje Izraela predstavlja genocid, rekla je Hasim, već samo da li bi neka od radnji mogla biti razmatrana u okviru odredbi konvencije.

Jasno je da bar neki, ako ne i svi, od ovih akata potpadaju pod odredbe konvencije, rekla je Hasim.

Južna Afrika danas iznosi svoje argumente pred Međunarodnim sudom pravde, dok će Izrael to učiniti sjutra.

Stejt department: Optužbe da Izrael čini genocid nad Palestincima u Gazi – neosnovane

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je danas da su optužbe da Izrael čini genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze neosnovane.

Miler je nekoliko sati prije nego što će Međunarodni sud pravde u Hagu početi da razmatra tužbu Južne Afrike protiv Izraela rekao da sud „igra vitalnu ulogu u mirnom rješavanju sporova“, ali da Izrael ima pravo da se brani.

On je ponovio podršku SAD Izraelu u ratu, pozivajući na više načina za zaštitu civila i da se Izrael pridržava međunarodnog humanitarnog prava. Takođe je osudio zapaljivu retoriku na svim stranama.

U svojoj tužbi Južna Afrika je navela zapaljive opaske izraelskih lidera i vojnih zvaničnika kao indikaciju namjere da se počini genocid.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve