Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

Junker spremio plan o budućnosti Evropske unije bez Britanije

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstaviće danas svoj plan za budućnost Evropske unije poslije odlaska Britanije, najavio je juče njegov portparol Margaritis Šinas.

Junkerova takozvana „bijela knjiga“ biće predstavljena Evropskom parlamentu pošto dokument danas pogledaju evropski komesari.

Lideri EU će potom na samitu od 9. do 10. marta razmotriti Junkerov plan koji, kako kaže Šinas, ima za cilj da pokrene debatu prije sastanka u Rimu.

Na tom sastanku u Rimu 25. marta koji se održava povodom 60. godišnjice Rimskih ugovora kojim je EU osnovana, biće usvojena posebna deklaracija o novim planovima za budućnost.

Rimska deklaracija će vjerovatno obuhvatiti narednih deset godina i pretpostavlja se da će sadržati sugestije za „Evropu više brzina“ u kojoj članice EU mogu da odluče koliko integracije žele, rekli su evropski izvori za AFP.

Junkerova takozvana „bijela knjiga“ biće predstavljena Evropskom parlamentu (Foto: Arhiva)

Lideri žele da povedu EU naprijed i da ne dozvole da cijeli evropski projekat propadne u veoma teškim pregovorima sa Britanijom o njenom izlasku, a što se očekuje 2019. godine.

Izvor: Blic.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve