Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Jako nevrijeme pogodilo sjever Evrope: U Holandiji prvi put podignute sve poplavne barijere

Ulice oko luka poplavile su tokom noći u nekim nizozemskim gradovima na Sjevernom moru, uključujući Sheveningen, primorsko predgrađe Haga

Oluja koja je tokom protekle noći stigla u sjevernu Evropu, napravila je veliku štetu i izazvala upozorenje o poplavama na obali Sjevernog mora.

Zbog jakog vjetra u Belgiji se srušio božićnu jelku koja je usmrtila jednu osobu, dok su dvije povrijeđene. Božićni sajam je nakon toga otkazan. Još jedna osoba poginula je u Holandiji.

U Njemačkoj uoči Božića povećan je broj putnika, ali zbog oluje željeznički saobraćaj je u mnogim dijelovima zemlje obustavljen. Iz nacionalnog željezničkog operatera Deutsche Bahn saopćeno je u petak da je bilo otkazivanja na linijama od Hamburga i Hannovera do Frankfurta i Minhena, ne saobraćaju ni međugradske linije od Hamburga prema sjeveru do Kiela i Flensburga.

Kompanija je saopštila da je drveće koje je palo oštetilo nadzemne električne žice ili blokiralo pruge uglavnom u sjevernoj Njemačkoj, ali i u središnjoj pokrajini Hesen, piše AP News.

U Hamburgu je rijeka Elba poplavila ulice oko gradske riblje pijace. Njemačke vlasti upozorile su na olujne udare valoda do tri metra ili više iznad prosječne plime na dijelovima obale Sjevernog mora u petak.

Ulice oko luka poplavile su tokom noći u nekim nizozemskim gradovima na Sjevernom moru, uključujući Sheveningen, primorsko predgrađe Haga.

Ogromna poplavna barijera Maeslantkering koja štiti Roterdam od visokog nivoa mora automatski se zatvorila prvi put zbog visokog vodostaja, što znači da je svih šest glavnih poplavnih barijera koje štite nizinsku Holandiju zatvoreno u isto vrijeme. Državna uprava za vodu i infrastrukturu rekla je da se to također dešava prvi put. Do petka ujutro svih šest barijera je ponovo bilo otvoreno nakon što je vjetar oslabio.

U četvrtak su jaki vjetrovi zaustavili letove u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, obustavili željezničke usluge i zaustavili škotske trajekte.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve