Četvrtak, 30 Maja, 2024
Rubrika:

Izrael će dozvoliti privremenu isporuku pomoći u Pojas Gaze

Kako se dodaje, pomoć će doprinijeti sprečavanju humanitarne krize, ali je ''neophodna i da bi se obezbijedio nastavak borbi i ostvarili ciljevi rata''

Izrael će dozvoliti “privremenu” isporuku pomoći u Pojas Gaze preko prelaza Erez, saopštio je 5. aprila kabinet premijera Benjamina Netanjahua.

”(Ratni) kabinet je ovlastio premijera, ministra odbrane (Joava Galanta) i ministra (Benija) Ganca da preduzmu hitne korake za povećanje humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, pomoć će doprinijeti sprečavanju humanitarne krize, ali je “neophodna i da bi se obezbijedio nastavak borbi i ostvarili ciljevi rata”.

Izrael će odobriti “privremenu” isporuku humanitarne pomoći preko izraelske luke Ašdod, 40 kilometara sjeverno od Gaze, i prelaza Erez, na jugu zemlje.

Vlasti će takođe dozvoliti veću isporuku jordanske pomoći preko Kerem Šaloma, graničnog prelaza na jugu Izraela.

Međunarodni pritisak raste na izraelsku vladu zbog humanitarne katastrofe u Gazi.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je 4. aprila prvi put govorio o mogućnosti uslovljavanja američke pomoći Izraelu.

On je poručio Netanjahuu da će u buduće američka podrška ratu u Pojasu Gaze zavisiti od koraka koje bude preduzimala izraelska strana da zaštiti civile i humanitarne radnike.

Njih dvojica su razgovarali telefonom samo nekoliko dana nakon što je u izraelskom vazdušnom napadu u Pojasu Gaze poginulo sedmoro humanitarnih radnika, podsjeća AP.

Ministar u izraelskoj vladi demantovao je tvrdnje Svjetske centralne kuhinje (World Central Kitchen-WCK) da su izraelske snage namjerno gađale i ubile sedam humanitarnih radnika 1. aprila u Gazi.

Takođe, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je novinarima u Briselu 4. aprila da će podrška SAD-a biti smanjena ako Izrael ne izvrši značajna prilagođavanja načina na koji vodi rat.

”Ako ne vidimo promjene koje treba da vidimo, biće promjena u našoj politici”, rekao je on.

Izraelski napadi na Pojas Gaze počeli su poslije 7. oktobra kada su pripadnici Hamasa na jugu Izraela, prema izraelskim podacima, ubili 1.200 ljudi i uzeli 253 taoca.

Od tada je, prema navodima ministarstva zdravstva u Gazi koje kontroliše Hamas, ubijeno više od 33.000 Palestinaca, a više od 75.000 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve