Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Izrael: Buster doza štiti od teške bolesti 97 odsto poslije 16 dana

Više od 1,7 miliona Izraelaca primilo je buster dozu od početka avgusta, a od utorka treću dozu mogu da prime i Izraelci stariji od 30 godina, dok je preko 70 odsto starijih od 70 godina već imunizovano treći put

Zaštita od teške bolesti kovid-19 povećava se na 97 odsto 16 dana poslije treće doze vakcine protiv korona virusa, javio je izraelski TV Kanal 12.

Prema podacima izraelskog ministarstva zdravlja, zaštita od infekcije dostiže 95 odsto, takođe 16 dana poslije buster doze.

U izvještaju se navodi da iako je nivo antitijela značajno veći sedam dana od treće doze, vrhunac dostiže poslije 16 dana.

Više od 1,7 miliona Izraelaca primilo je buster dozu od početka avgusta, a od utorka treću dozu mogu da prime i Izraelci stariji od 30 godina, dok je preko 70 odsto starijih od 70 godina već imunizovano treći put.

U utorak je više od 10.000 Izraealca testirano pozitivno na kovid-19, sudeći po revidiranim podacima ministarstva zdravlja objavljenim sinoć, što je najviše do sada u četvrtom talasu i blizu najvećeg broja zaraženih u jednom danu, zabilježenog u januaru.

Do srijede uveče bilo je više od 75.000 aktivnih slučajeva kovida-19 u Izraelu, hospitalizovanih 1.084, u teškom stanju 688, među njima 139 na respiratorima.

Planirano je da se za nedjelju dana otvore škole i zvaničnici ministarstva zdravlja najavljuju da nevakcisani učenici neće morati da pokažu negativne testove da pohađaju nastavu, jer na osnovu zakona svi imaju pravo na obrazovanje.

Roditelji koji žele da uđu u školu moraće da pokažu „zelenu propusnicu“, kao i svi nastavnici, navode izraelski mediji.

U gradovima koji su označeni kao „crveni“ zbog visokog broja slučajeva po glavi stanovnika i visoke pozitivnosti testova nastava će se odvijati na daljinu osim ako procenat vakcinisanih i oporavljenih od bolesti u razredu nije 70 odsto.

U zajednicama ultraortodoksnih Jevreja škole su otvorene 9. avgusta i za dvije nedjelje je broj infekcija korona virusom značajano porastao u mnogim gradovima gdje oni žive.

Generalni direktor ministarstva zdravlja Nahman Aš  rekao je ove nedjelje da zapravo nema garancija za otvaranje škola, već se svi tome nadaju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve