Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Iz svemira stiglo još šest misterioznih signala!

Iz sazvježđa Kočijaš, udaljenog oko tri milijarde svjetlosnih godina, stiglo je još šest novih misterioznih signala, javljaju naučnici

Niz od šest novih signala, od kojih svaki traje po nekoliko milisekundi, otkrili su astronomi sa Univerziteta Mekil u Montrealu uz pomoć teleskopa „Grin bank“ u Zapadnoj Virdžiniji i opservatorija Arecibo u Portoriku, piše sputnjik.rs.

Naučnici još ne znaju o kakvoj astrofizičkoj pojavi je riječ, ali ističu da nije riječ o djelu vanzemaljaca. Prema najnovijoj teoriji, neobične fluktuacije svjetlosti uzrokuje sama materija unutar zvijezde, koja trenutno prelazi iz jedne faze u drugu.

– Jedna od najvažnijih stvari je periodičnost. Mali i veliki događaji u zvijezdi ne dešavaju se u redovnim vremenskim intervalima, što je glavna misterija u vezi sa krivuljom njene svjetlosti.

Izrada matematičkih modela pokazala je postojanje “statističkih lavina” – karakterističnih obrazaca vezanih za periode zatamnjenja svjetlosti zvijezde. Događaju se manje i veće lavine, koje su možda vezane za samu zvijezdu. Ona se možda nalazi na prelazu u narednu fazu, u kojoj bi njena materija prešla iz jednog agregatnog stanja u drugo, na primjer iz tečnog u gasovito stanje, ili iz gasovitog stanja u plazmu, piše Daily Mail.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve