Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Iz pritvora u Mađarskoj osvojila mjesto u Evropskom parlamentu

Kao kandidatkinja lijevo-zelenog saveza AVS, 36-godišnja Salis je u Italiji osvojila toliko preferencijanih glasova da joj je mandat u Evropskom parlamentu osiguran, piše agencija dpa

Italijanska učiteljica Ilarija Salis, koja u Mađarskoj pred sudom odgovara zbog napada na grupu neonacista i koja se nalazi u Budimpešti u kućnom pritvoru, izabrana je u Italiji za Evroposlanicu.

Kao kandidatkinja lijevo-zelenog saveza AVS, 36-godišnja Salis je u Italiji osvojila toliko preferencijanih glasova da joj je mandat u Evropskom parlamentu osiguran, piše agencija dpa. Savez AVS udvostručio je svoj izborni uspjeh u odnosu na prošle izbore na 6,7 odsto.

Slučaj već izvjesno vrijeme opterećuje odnose Mađarske i Italije. Salis se stavlja na teret da je u februaru prošle godine sa još nekoliko učesnika kontra-demonstracija, fizički napala učesnike jednog okupljanja koje je organizovano u čast zloglasnog nacističkog SS-a.

Prema podacima tužilaštva, u napadu je šest učesnika neonacističkog skupa teže povrijeđeno. Salis je na početku suđenja u januaru ove godine dovedena u sudnicu sa lisicama na rukama i nogama, što je u Italiji izazvalo zgražavanje. Nakon što je plaćena kaucija, puštena je iz zatvora i određen joj je kućni pritvor.

Dpa podsjeća da se oko 11. februara u Budimpešti svake godine okuplja veliki broj desnih ekstremista iz Mađarske i inostranstva na komemoraciji povodom jedne operacije SS na kraju drugog svjetskog rata.

AVS i porodica Ilarije Salis zatražili su njeno hitno puštanje iz pritvora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve