Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Istorijsko odlučivanje: Počelo zasijedanje porote u slučaju protiv Donalda Trampa

CNN podsjeća da se nijedna porota u američkoj istoriji nije suočila sa takvim zadatkom — da odluči da li će bivši predsjednik i pretpostavljeni kandidat republikanske stranke biti osuđen za zločin

Počelo je zasijedanje porote u slučaju protiv bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trampa, koji je optužen da je prikrio novac namijenjen za isplatu bivšoj pornoj zvezdi Stormi Danijels.

Porota od sedam muškaraca i pet žena razmotriće 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih dokumenata. Tramp je optužen da je isplatio Danijelsovu kako ona ne bi otkrila detalje o njihovoj navodnoj aferi usred predsjedničke kampanje 2016. godine.

Tužioci su proveli nedjelje pokušavajući da dokažu da je Tramp svjesno plaćao svom bivšem posredniku Majklu Koenu mjesečne rate od 35.000 dolara, a ovaj sumu od 130.000 dolara isplatio Danijelsovoj.

Pred sud je dostavljeno 11 faktura, 12 vaučera i 11 čekova.

Tramp poriče da zna bilo šta o nadoknadi troškova Koenu i negira navodnu seksualnu vezu sa Stormi Danijels.

Očekuje se da će Tramp i advokati ostati u zgradi suda dok porota bude vijećala u slučaju da oni imaju dodatna pitanja.

Porotnici će morati da predaju svoje telefone i druge uređaje tokom zasijedanja.

CNN podsjeća da se nijedna porota u američkoj istoriji nije suočila sa takvim zadatkom — da odluči da li će bivši predsjednik i pretpostavljeni kandidat republikanske stranke biti osuđen za zločin.

I dok porota može da raspravlja koliko god želi, njena odluka će odjeknuti širom američke nacije i svijeta u kritičnom trenutku predsjedničkih izbora 2024. godine.

Podsjetimo, odbrana i tužilaštvo juče su iznijeli završne reči, a izlaganja su trajala skoro 10 sati.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve