Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Indija protjeruje više od 40 kanadskih diplomata zbog optužbi o ubistvu vođe Sika

Indija je optužbe odbacila kao apsurdne, a u junu je, kao odgovor na protjerivanje visokog zvaničnika indijske obavještajne službe iz Kanade, iz zemlje protjerala jednog kanadskog diplomatu, a takođe je prekinula izdavanje viza Kanađanima

Indija je poručila Kanadi da do 10. oktobra iz Indije mora da povuče 41 diplomatu, objavio je u utorak Financial Times.

Odnosi između Indije i Kanade ozbiljno su narušeni nakon što su kanadske vlasti saopštile da imaju vjerodostojne informacije o upletenosti Nju Delhija u ubistvo separatističkog vođe Sika i kanadskog državljanina Hardeba Singa Nijara (45), koje se dogodilo u junu u kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji, a kojeg je Indija označila „teroristom“.

Indija je optužbe odbacila kao apsurdne, a u junu je, kao odgovor na protjerivanje visokog zvaničnika indijske obavještajne službe iz Kanade, iz zemlje protjerala jednog kanadskog diplomatu, a takođe je prekinula izdavanje viza Kanađanima.

Financial Times, pozivajući se na osobe upoznate s indijskim zahtjevom, objavio je da je Indija zaprijetila da će ukinuti diplomatski imunitet onim diplomatima kojima je rečeno da odu, a koji su ostali nakon 10. oktobra.

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Jaishankar rekao je ranije da postoji „klima nasilja“ i „atmosfera zastrašivanja“ protiv indijskih diplomata u Kanadi.

Nju Delhi je dugo nezadovoljan separatističkim aktivnostima Sika u Kanadi.

Kanada ima najveću populaciju Sika izvan Pundžaba. Oko 770.000 ljudi na popisu stanovništva 2021. navelo je sikizam kao svoju religiju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve