Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Indija počela vojne vježbe duž sporne granice sa Kinom

Odnosi između dvije azijske sile Indije i Kine nategnuti su od sukoba u toj himalajskoj oblasti u junu 2020. godine u kome je poginulo 20 indijskih i najmanje četiri kineska vojnika

Indija je počela velike vojne vježbe duž sporne himalajske granice sa Kinom, a vježbe će trajati i tokom održavanja samita G20 u Nju Delhiju, na kome neće učestvovati kineski predsjednik Si Džinping.

Jedanaestodnevne vojne vježbe predstavljaju „godišnje vježbe obuke“ u sjevernim zonama koje se graniče sa Pakistanom i Kinom, rekao je za Frans pres jedan vojni zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime pošto nema ovlašćena da govori za medije.

Odnosi između dvije azijske sile Indije i Kine nategnuti su od sukoba u toj himalajskoj oblasti u junu 2020. godine u kome je poginulo 20 indijskih i najmanje četiri kineska vojnika.

Krajem avgusta izbile su nove tenzije kada je Peking objavio mapu na kojoj pretenduje na teritorije koje Nju Delhi smatra da njemu pripadaju.

Od tada su desetine hiljada vojnika nagomilane sa jedne i druge strane Linije faktičke kontrole (LAC), de fakto granice izmiješu Indije i Kine, ali koja nije jasno markirana.

U avgustu su indijski premijer Narendra Modi i kineski predsjednik Si Đinping imali rijedak direktan susret tokom samita zemalja u brzom razvoju Briks (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) u Johanesburgu.

Ipak za samit G20 najvećih svjetskih ekonomija koji se održava 9. i 10 septembra u Nju Delhiju Kina šalje premiijera Li Ćijanga, a ne predsjednika zemlje.

Indija nastoji da razvije bliskije veze sa zapadnim zemljama, i posebno u okviru Kvada, saveza koji okuplja SAD, Japan, Australiju i Indiju, i čiji cilj je da se suprotstavi jačanju Kine u Azijsko pacifičkom regionu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Eto
04.09.2023-22:18 22:18

BRIKS!