Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Indija će do naredne godine postati najmnogoljudnija zemlja

Svijet će brojku od osam milijardi stanovnika dostići u novembru

Očekuje se da će svjetska populacija do 15. novembra dostići osam milijardi, pokazuju projekcije UN-ovog sektora za ekonomska i socijalna pitanja, objavljene u ponedjeljak, prema kojima će takođe Indija do 2023. godine prestići Kinu kao najmnogoljudnija zemlja svijeta.

“Dok očekujemo rođenje osmomilijardite osobe na Zemlji,” to je “podsjetnik na našu zajedničku odgovornost da brinemo o našoj planeti i trenutak za razmišljanje o tome gdje još uvijek ne ispunjavamo svoje obveze jedni prema drugima “, rekao je glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš u izjavi, ne navodeći konkretne slučajeve.

To je takođe “vrijeme za slavljenje naše različitosti, priznavanje naše zajedničke ljudskosti i divljenje napretku u zdravstvu koji je produžio životni vijek i dramatično smanjio stope smrtnosti majki i djece”, rekao je šef UN-a.

Prema odjelu UN-a koji je izradio prognozu, svjetska populacija trenutno raste najsporijom stopom od 1950. Svjetska populacija mogla bi dostići oko 8,5 milijardi 2030. i 9,7 milijardi 2050. godine, dosegnuvši vrhunac od oko 10,4 milijarde ljudi u 2080-ima prije nego što ostane na ovoj razini do 2100.

Dok je neto pad plodnosti primijećen u nekoliko razvijenih zemalja, porast stanovništva koji se očekuje u narednim descenijama biće koncentrisan za više od polovine u osam zemalja, predviđa UN-ov odjel. To su Demokratska Republika Kongo, Egipat, Etiopija, Indija, Nigerija, Pakistan, Filipini i Tanzanija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve