Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

I TO JE MOGUĆE: Uhapsili robota umjetnicu zbog sumnje da se bavi špijunažom

Ai-Da je magnet za medije, a njeni radovi izlažu se u galerijama i na posebnim izložbama

Egipatske vlasti uhapsile su robota umjetnicu nazvanog Ai-Da zbog sumnje da se bavi špujunažom. Prije dvije godine grupa stručnjaka za robotiku i umjetnost, programera i psihologa napravila je robota.

Ovaj projekat od više miliona funti konstantno se nadograđuje sa napretkom vještačke inteligencije, dok radovi Ai-De dospijevaju na izložbe, navodi Guardian.

Ajdan Meler, vlasnik galerije i rukovodilac projekta razvoja Ai-De, navodi da je taj robot napravljen kako bi upozorili svijet na opasnost od iskorištavanja tehnološkog razvoja, odnosno potencijalnog negativnog smjera u kojem bi se mogli razviti tehnologija i vještačka inteligencija.

Melerova ideja je da Ai-Da podstakne javnost i stručnjake na rasprave i dublja razmišljanja o tehnologiji i njenom uticaju na svijet.

Ai-Da je magnet za medije, a njeni radovi izlažu se u galerijama i na posebnim izložbama.

Meler je dogovorio izlaganje tih radova u Egiptu u okviru izložbe “Zauvijek je sada”, na kojoj izlažu neki od vodećih egipatskih i međunarodnih umjetnika.

Ali, put do izložbe za robota i Melera bio je prilično stresan.

Egipatske vlasti zadržale su robota, odnosno kako su neki mediji prenijeli – uhapsili, pod optužbama za špijunažu.

Naime, kako je riječ o robotu, jasno je da je sastavljen od različitih komponenata, čipova i sličnog, a carinicima je bilo sumnjivo što ima modem, te na mjestu očiju kamere.

Zbog toga su posumnjali u špijunažu, pa su robot umjetnica i Meler zadržani pod nadzorom dok se situacija ne riješi.

Problem je riješila britanska Ambasada, nakon čega je Ai-Da izašla iz pritvora, što znači da će ipak učestvovati na egipatskoj izložbi, navodi BN.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve