Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Hiljade Španaca protestovale zbog prekomjernog turizma

Marširajući iza transparenta ''Majorka nije na prodaju'', demonstranti su prošli centrom grada

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je 25. maja u Palma de Majorci zbog ‘prekomjernog turizma’, izvora prihoda za španski Balearski arhipelag, ali i svojevrsne barijere za normalan život lokalnog stanovništva.

Marširajući iza transparenta “Majorka nije na prodaju”, demonstranti su prošli centrom grada, prenosi AFP.

Organizatori posebno ističu ogromne troškove stanovanja na ovom mediteranskom ostrvu, sa manje od milion stanovnika, zbog masovnog turizma.

Foto; Reuters

Španija, druga najveća turistička destinacija na svijetu posle Francuske, primila je 85 miliona stranih posjetilaca 2023, prema zvaničnim statistikama.

Od ovih 85 miliona, 14,4 miliona je sletjelo na Balearska ostrva, drugu po veličini regiju u Španiji po prijemu turista.

Protest je uslijedio samo dva dana nakon što se u četvrtak srušio bar-restoran na obali Palma de Majorke, u kojem su poginula dva mlada njemačka turista, Senegalac i jedan španski radnik.

Arhipelag je posebno popularan među njemačkim, britanskim i holandskim turistima.

Od Balearskih ostrva do Kanarskih ostrva preko Barselone i Malage, sve su češći protesti lokalnog stanovništva.

Među pritužbama koje su izneli stanovnici su uvećan pritisak na nekretnine, povećanje turističkih zakupnina koje je primoralo mnoge stanovnike da napuste gradske centre, ali i buka i zagađenje životne sredine.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve