Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Hiljade propalestinskih demonstranata u blizini Bijele kuće izrazili nezadovoljstvo ponašanjem Bajdena

Uzvikujući parolu ''Od (Vašingtona) do Palestine, mi smo crvena linija'', demonstranti su držali dugački transparent sa imenima Palestinaca koje je ubila izraelska vojska tokom osam mjeseci sukoba,

Nekoliko hiljada propalestinskih demonstranata okupilo se 8. juna u blizini Bijele kuće u Vašingtonu da izraze nezadovoljstvo ponašanjem predsjednika Džozefa Bajdena i njegovom politikom, koju opisuju kao previše pomirljivu prema Izraelu u ratu protiv Hamasa, pokreta koji SAD i Evropska unija smatraju terorističkim.

Uzvikujući parolu “Od (Vašingtona) do Palestine, mi smo crvena linija”, demonstranti su držali dugački transparent sa imenima Palestinaca koje je ubila izraelska vojska tokom osam mjeseci sukoba, prenosi AFP.

Američki predsjednik je podkritikama u SAD i to od onih koji smatraju da on ne utiče dovoljno na izraelsku vladu i na način na koji ta vlada sprovodi ofanzivu u Gazi.

Bajden je izrazio bezuslovnu podršku Izraelu od početka rata u Gazi, ali je u martu ocijenio da je velika ofanziva u Rafi “crvena linija” koju ne treba preći.

Međutim, poslije smrtonosnog napada u maju na taj grad na jugu pojasa Gaze, Bijela kuća je ocijenila da ta “crvena linija” nije pređena.

Demonstranti, uglavnom obučeni u crvenu odjeću, aludirajući na “crvenu liniju”, nosili su palestinske zastave i natpise “Bajdenova crvena linija je bila laž” i “Bombardovanje djece nije samoodbrana”.

Američki predsjednik u to vrijeme bio je u Parizu, na susretu sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Makron je na konferenciji za medije rekao da je “Francuska odlučna da, zajedno sa SAD, izvrši pritisak na Iran, koji podržava djelovanje Hamasa, kako bi prekinuo sa svojim eskalirajućim aktivnostima” na Bliskom istoku.

– Zajedno udvostručujemo napore da izbjegnemo regionalnu eksploziju, posebno u Libanu – izjavio je Makron.

Francuska i Sjedinjene Države su posljednjih mjeseci radile na pokušaju da smire tenzije tako što je Pariz podneo pisane prijedloge objema stranama u cilju zaustavljanja pogoršanja razmjene između Izraela i Hezbolaha na izraelsko-libanskoj granici.

Sjedinjene Države su takođe radile na tom pitanju, ali diplomate kažu da je bilo problema u koordinaciji napora.

Hamas je 7. oktobra oteo i odveo oko 250 talaca u Gazu. Oko polovine ih je oslobođeno tokom kratkog primirja u novembru. Od 130 i dalje zatočenih za 85 se vjeruje da su živi.

Rat u Pojasu Gaze počeo je kada su militanti Hamasa izveli napad bez presedana na Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim zvaničnim podacima.

Izrael je potom pokrenuo ofanzivu na Gazu u kojoj je do sada ubijeno najmanje 36.430 ljudi – od čega dvije trećine žena i djeca, a više od 82.620 je ranjeno, prema podacima lokalnog ministarstva zdravstva, koje kontroliše Hamas.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve