Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Hapšenja u Japanu zbog korupcije povezane sa sponzorskim ugovorima za OI

Za primanje mita osumnjičen je Harujuki Takahaši, bivši izvršni direktor marketinške agencije ''Dentsu'', koji je novac, prema navodima tužilaštva, uzeo od bivšeg direktora ''Aoki Holdinga'' i dvojice zaposlenih u toj kompaniji

Bivši član upravnog odbora Olimpijskih igara u Tokiju i tri osobe iz kompanije za odjeću koja je bila sponzor Igara 2021. godine uhapšeni su zbog primanja mita.

Za primanje mita osumnjičen je Harujuki Takahaši, bivši izvršni direktor marketinške agencije „Dentsu“, koji je novac, prema navodima tužilaštva, uzeo od bivšeg direktora „Aoki Holdinga“ i dvojice zaposlenih u toj kompaniji.

Kompanija koja proizvodi poslovna odijela bila je iznenađujući sponzor japanskog olimpijskog tima, u trenutku kada su druge države uzimale vrhunske modne brendove za dizajniranje sportske odjeće.

Vjeruje se da je mito povezan sa sponzorskim ugovorom za Olimpijske igre. Iako se dugo govori o korupciji, hapšenja predstavljaju veliki udarac japanskim olimpijskim ambicijama, pošto je Saporo kandidat za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030.

Iz kompanije „Aoki“ rekli su da još ispituju cijeli slučaj i da nemaju komentar, a reakciju nije imao ni Olimpijski komitet Japana.

Prema navodima japanskih medija, Takahaši je negirao krivična djela, ističući da je plaćen za konsultantske usluge.

Tokio je usljed pandemije koronavirusa domaćin Olimpijskih igara bio prošle godine.

Na organizaciju Olimpijskih igara potrošeno je 13 milijardi dolara, uglavnom javnog novca, što je duplo više od prvobitne procjene.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve