Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

Gutereš: Sukob u Gazi narušio kredibilitet Savjeta bezbjednosti UN-a

Generalni sekretar UN-a izjavio je da neće odustati od apela za humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš izjavio je da neće odustati od apela za humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze, navodeći da je taj sukob narušio kredibilitet i autoritet Savjeta bezbijednosti Ujedinjenih nacija.

Gutereš je izjavu dao tokom foruma u Dohi nakon što su Sjedinjene Države krajem sedmice u Savjetu bezbjednosti UN-a stavila veto na nacrt rezolucije u kojoj se poziva na hitni humanitarni prekid vatre u sukobu između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamas.

– Tražim od Savjeta sigurnosti UN-a da vrši pritisak kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa i ponavljam apel za proglašenje humanitarnog prekida vatre. Nažalost, Savjet u tome nije uspio, ali to ne znači da nije neophodno. Neću odustati od apela – naglasio je Gutereš.

Katarski premijer Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je u obraćanju prisutnima da će Doha nastaviti sa pritiskom na Izrael i Hamas da postignu primirje uprkos “slabim” šansama.

Katar, gdje se nalazi nekoliko političkih lidera Hamasa, predvodi pregovore između militanata i Izraela.

Al Tani je istakao da su taoci oslobođeni iz Gaze zbog pregovora, a ne vojnih postupaka Izraela.

Direktor Agencije UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) Filipe Lacarini naglasio je da je dehumanizacija Palestinaca omogućila međunarodnoj zajednici da toleriše neprestane napade Izraela na Gazu.

SAD i Izrael protiv su uspostavljanja prekida vatre jer smatraju da će od toga korist imati samo Hamas.

Vašington podržava pauze u sukobima radi zaštite civila i omogućava oslobađanje talaca koje su uzeli pripadnici Hamasa u smrtonosnom napadu 7. oktobra na Izrael.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve