Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

Francuska zabranjuje pušenje na plažama, u parkovima, šumama koje su u blizini škola

Odlučeno je da lokacije, gdje pušenje nije dozvoljeno, više neće birati lokalni organi uprave već će o ovome odluku donositi isključivo državni organi, odnosno vlada.

Francuska će zabraniti pušenje na svim plažama, u parkovima, šumama i prostorima koji se nalaze blizu škola, rekla je danas Francuska ministarka zdravlja Orelin Ruso (Aurélien Rousseau), prenosi Gardian.

Od sada, rekla je ona, nepušačke zone postaju važni i mnogobrojni prostori kao dio realizacije strategije koju je najavio predsjednik Emanuel Makron o stvaranju prve nepušačke generacije Francuza do 2032. godine.

U ovoj zemlji već postoji 7.200 lokacija gdje je pušenje zabranjeno, uključujući i grad Nicu na Francuskoj rivijeri gdje je još 2012. godine ozakonjena prva plaža na kojoj je uživanje nikotina bilo zabranjeno.

Odlučeno je da lokacije, gdje pušenje nije dozvoljeno, više neće birati lokalni organi uprave već će o ovome odluku donositi isključivo državni organi, odnosno vlada.

Ministarka je naglasila i da će taksa na cigarete biti povećana i da će standardna pakla od 20 cigareta, koja sada košta oko 11 eura, do kraja iduće godine poskupiti na 12, a zatim i na 13 eura. Vlada će, kaze Ruso, takođe zabraniti i upotrebu svih vrsta elektronskih cigareta koje se smatraju veoma opasnim, jer popularizuju pušenje među omladinom.

Pušenje je u barovima i restoranima Francuse zabranjeno 2008. godine i danas ima veliku javnu podršku. Ipak, prema najnovijim podacima zdravstrvenih organizacija u Francuskoj svakodnevno puši oko 12 miliona građana, a skoro 32 procenta Francuza starosti između 18 i 75 godina svrstavaju sebe u pušače.

Svake godine u ovoj mediteranskoj zemlji od bolesti uzrokovanih uživanjem duvana premine čak 75.000 građana, a policija već neko vrijeme ukazuje na konstantno povećanje kriminala vezanog za šverc velikih količina cigareta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve