Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Francuska: Tokom noći nemiri se proširili na veće gradove, raspoređeno je 40.000 policijaca

Oko 40.000 policajaca raspoređeno je širom Franucske, dok rastu nemiri zbog ubistva 17-godišnjeg Nahela M.

Nemiri u Francuskoj proširili su se na veće gradove tokom treće noći protesta dok se francuski predsjednik Emmanuel Macron bori da obuzda rastuću krizu izazvanu policijskom pucnjavom tokom koje je stradao 17-godišnjak alžirskog i marokanskog porijekla tokom saobraćajne kontrole.

Širom Francuske raspoređeno je 40.000 policijaca. U Nanterreu, radničkoj zapadnoj periferiji Pariza gdje je u utorak ubijen 17-godišnji Nahel M. demonstranti su palili automobile, postavili barikade na ulice i gađali policiju. Demonstranti su ispisali “Osveta za Nahela” na fasadama zgrada, a elitna policijska jedinica rasporedila je oklopno vozilo, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U centru Pariza opljačkana je prodavnica Nike, a 14 osoba je uhapšeno. Još 16 osoba uhapšeno je sa ukradenim predmetima nakon što su razbijeni izlozi duž trgovačke ulice Rivoli, saopštila je pariska policija.

(EPA)

Policija je u četvrtak uveče saopštila da su se policajci suočili sa novim incidentima u Marseilleu, Lionu, Pauu, Toulouseu i Lilleu.

Videosnimci na društvenim mrežama pokazuju brojne požare širom zemlje, uključujući i autobusku stanicu u predgrađu sjeverno od Pariza i tramvaj u istočnom gradu Lionu.

Privedeni policajac pod formalnom istragom

U Marseilleu je policija ispalila suzavac tokom sukoba sa omladinom, objavio je list Provance.

Lokalni tužilac je rekao da je privedeni policajac pod formalnom istragom zbog ubistva i da je zadržan u pritvoru.

(EPA)

Javni tužilac smatra da u tom slučaju zakonski uslovi za korištenje oružja nisu ispunjeni, rekao je tužilac na konferenciji za novinare.

U francuskom gradu Clamart, južno od Pariza, od sinoć pa do 3. jula uvodi se policijski sat od 21 sat do šest sati ujutru, saopptile su lokalne vlasti.

Policijski sat ima za cilj uspostavljanje reda nakon nemira koji su izbili ranije ove sedmice, nakon što je policija ubila tinejdžera koji nije zaustavio automobil, objavile su vlasti na Twitteru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve