Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Fon der Lajen: Proširenje EU donijeće dobrobit Evropi

Predsjednica EK poručila da je ruski rat protiv Ukrajine dokazao da postoji snažna potreba da se Evropa prilagodi opasnijem i nepredvidljivijem geopolitičkom okruženju

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen kazala je da je ključno evropskim građanima objasniti da je proširenje Evropske unije (EU) u interesu EU, posebno s obzirom na opasnije i nepredvidljivije geopolitičko okruženje.

Ona je rekla da je ruski rat protiv Ukrajine dokazao da postoji snažna potreba da se Evropa prilagodi opasnijem i nepredvidljivijem geopolitičkom okruženju, prenosi Hina.

Fon der Lajen je, po dolasku u Split na studijske dane Evropske narodne partije (EPP), navela da je dio tog prilagođavanja i proširenje Unije.

”Vrlo je važno da objasnimo državama članicama i našim građanima da nas, u novom geostrateškom okruženju, proširenje na temu zasluga osnažuje i na našu je dobrobit”, kazala je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsjednikom EPP-a Manfredom Veberom.

Fon der Lajen je naglasila da je EU pojačala napore prema odbrambenoj uniji i osnažila veze s NATO saveznicima i drugim pouzdanim partnerima.

Navodi se da je Unija Ukrajinu do sada vojno i finansijski pomogla sa više od 81 milijarde EUR.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve