Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Evropski parlament odlučio: Od 2035. zabranjena prodaja novih vozila na benzin i dizel

Zakon čiji je cilj da se do 2030. smanji ukupna emisija ugljen-dioksida za 55 odsto u odnosu na nivo iz 1990. podržalo je 339 europarlamentaraca, 249 je bilo protiv, a 24 su se uzdržali od glasanja

Većinom glasova, Evropski parlament usvojio je zakon po kome će u Evropi od 2035. moći da se prodaju isključivo automobili koji imaju nultu emisiju štetnih gasova, a što praktično znači da će biti zabranjena prodaja novih vozila, prenio je Politiko.

Zakon čiji je cilj da se do 2030. smanji ukupna emisija ugljen-dioksida za 55 odsto u odnosu na nivo iz 1990. podržalo je 339 europarlamentaraca, 249 je bilo protiv, a 24 su se uzdržali od glasanja, piše N1.

Ovim glasanjem posao oko tog zakona nije završen, jer tekst sada treba da se usaglasi sa Evropskim savjetom, a konačnu verziju trebalo bi da potpišu ministri za zaštitu životne sredine država članica Evropske unije na sastanku u Luksemburgu 28. juna.

Želja je da se u Evropi ubrza prelaz na električna vozila i da se proizvođači automobila podstaknu da više ulažu u elektrifikaciju, što je dodatno podstaknuto drugim zakonom, koji će od država članica zahtijevati da postave milione stanica za punjenje električnih vozila.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve