Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Evropa na udaru orkanske oluje sa vjetrovima od 150 km/h: Nevrijeme stiže u region

Sada se talas obilnih padavina, oluja i nevremena širi prema ostalim predjelima Jadrana i njegovog zaleđa. Najintezivnije padavine i nepogode očekuju se danas sve do nedjelje ujutro u Crnoj Gori, Hercegovini i Dalmaciji. 

Veći dio Evrope pod uticajem je aktivnosti ciklona sa Atlantika i sa Mediterana. U toku današnjeg jutra i prijepodneva, veoma snažan ciklon direktno se sa Sjevernog mora obrušio na Dansku, potom i na jug Norveške i donio veoma nepovoljno vrijeme. Vrijednost vazdušnog pritiska u centru ciklona ispred južne obale Norveške i Osla opala je na samo 955 mb.

Ciklon je cijeloj sjevernoj i zapadnoj Evropi i oblasti Alpa donio veoma obilne padavine.

Orkanski udari vjetra od 135 km/h zabilježeni su u djelovima Danske, od 130 km/h na sjeverozapadu Njemačke, pri čemu je pričinjena i materijalna šteta.

Jaka kiša padala je u nižim predjelima, obilni snijeg na planinama južne Norveške, dok su se sa Sjevernog mora na priobalna područja obrušavali višemetarski talasi, uz poplave.

Inače, pojas olujnih vjetrova bio je zabilježen od Britanskih ostrva preko sjevera Francuske, zemalja Beneluksa i sjevera i zapada Njemačke sve do Skandinavije.

Dobra vijest je da je ciklon ulaskom na jug Norveške počeo da slabi, naročito premještanjem dalje unutar kopna, ali je i dalje donosio obilni sneg, priobalnim predjelima kišu.

Inače, položaj ciklona je takav da nad Evropom preovladavaju veoma izražena južna strujanja, uz toplije vrijeme.

Istovremeno, danas je u Đenovskom zalivu došlo do formiranja sekundarnog ciklona, uz veoma obilnu kišu na području Alpa i sjevernog Jadrana i Italije, dok je u višim predjelima Alpa provijavao snijeg, uz orkanske vjetrove od 130 km/h, pri čemu je bilo vijavice i mećave.

Obilna kiša i grmljavinski pljuskovi zahvatili su i Sloveniju i oblast sjevernog Jadrana. Na sjeverozapadu, zapadu i jugozapadu Slovenije palo je i do 200 litara kiše po kvadratnom metru, dok je iznad 2000 metara palo i više od pola metra snijega, pa je tako njegova visina sada na Kredarici 255 cm. Snijeg je bio praćen i grmljavinom, ali i uraganskim vjetrovima od 150 km/h.

Sada se talas obilnih padavina, oluja i nevremena širi prema ostalim predjelima Jadrana i njegovog zaleđa.

Najintezivnije padavine i nepogode očekuju se danas sve do nedjelje ujutro u Crnoj Gori, Hercegovini i Dalmaciji.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve