Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Evropa će dobiti više lijepih dana, Afrika manje

Do kraja vijeka širom zemljine kugle biće deset dana blagog i uglavnom suvog vremena manje nego danas, ali će Evropa, ipak, imati više dana savršenih za piknik ili vjenčanje na otvorenom.

foto: rtl.hr

Među najvećim gubitnicima lijepih dana biće Rio de Žaneiro, Majami i veliki dio, Afrike, dok će Evropa i Sijetl dobiti više lijepog vremena, pokazalo je novo istraživanje.

– To je vrijeme kada možeš da ideš napolje i uživaš. Nije ni suviše hladno, ni pretoplo. Nije prevelika vlaga, definisala je lijepo vrijeme vodeći autor studije Karin van der Vil, meteorolog istraživač na Univerzitetu Prinston i u američkoj Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu.

U posljednje tri decenije u svijetu su zabilježena u prosjeku 74 dana s lijepim vremenom. Medjutim, do 2035. broj takvih dana opašće na 70 i zatim na 64 u posljednje dvije decenije 21. vijeka, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Klimatske promjene.

Danima s lijepim vremenom smatraju se oni s temperaturom između 18 i 30 stepeni, kada vlažnost nije velika i nema kiše.

Promjene zavise od mjesta gdje neko živi i od doba godine. Tako će SAD npr. izgubiti u prosjeku devet blagih ljetnjih dana, ali će najveći dio povratiti uz pomoć više lijepih dana u zimu, proljeće i jesen.

Istraživanje je pokazalo da će Vašington, Čikago, Njujork i Dalas izgubiti dvije sedmice prijatnog vremena ljeti, ali će nešto povratiti uz prijatno vrijeme u drugo doba godine.

Najveći gubitnici lijepog vremena biće tropski krajevi i gotovo cijela Afrika, istok Južne Amerike, jugoistočna Azija i sjeverna Australija.

Rio de Žaneiro će ostati bez 40 dana lijepog vremena godišnje, dok će Majami do 2100. izgubiti blage ljetnje dana i gotovo mjesec lijepih dana proljeća i jeseni.

– Promjene su mnogo dramatičnije u djelovima svijeta u razvoju u kojima je koncentracija populacije visoka, istakla je koautorka istraživanja Sara Kapnik iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Među najvećim dobitnicima biće Engleska i sjeverna Evropa. Takođe bi Sijetl do kraja vijeka trebalo da dobije devet dana lijepog vremena a Los Anđeles, koji i tako obiluje lijepim vremenom, dobiće još šest dana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve