Četvrtak, 22 Februara, 2024
Rubrika:

Evo kako je svako u ovoj evropskoj državi uštedio 20.000 eura!

– Imamo takav ‘vjetar u leđa’ kod prihoda domaćinstava da mogu istovremeno i da povećaju potrošnju, smanje dugove i povećaju svoje bogatstvo – istakao je glavni ekonomista Nikredita, Tore Stramer

Poslije gotovo pet godina negativnih kamatnih stopa, danska domaćinstva su bogatija nego ikad, ako je suditi po podatku da je štednja građana u Danskoj dostigla u decembru rekordan nivo, izvještava agencija “Blumberg”.

Sa viškom para s kojim ne znaju što će, Danci “kljukaju” svoje banke koje su krcate štednim računima, pa tako zemlja koja drži svjetski rekord po negativnim kamatama, sada takođe ima i rekordnu bankarsku štednju, piše njujorška agencija.

Prema podacima danske centralne banke, iznos štednje na bankarskim računima u Danskoj porastao je na 812,3 milijarde kruna (117,1 milijarda dolara) u decembru, što je prema procjeni “Nikredit” banke (Nykredit) najviši nivo u 16 godina, kada je prvi put urađena ta statistika. To je rekordan iznos i kada se cifre prilagode za inflaciju i sezonske efekte.

Danci su imali “impresivan rast realnih plata”, rekao je u telefonskoj izjavi za “Blumberg” glavni ekonomista Nikredita, Tore Stramer.

Negativne kamate (referentna kamatna stopa na depozite je minus 0,65 posto) koincidirale su sa trajnim rastom zaposlenosti i, što je još važnije, sa procvatom stambenog tržišta, rekao je on, dodajući da su se banke uzdržale od uvođenja negativnih kamata za građane.

Kopenhagen, glavni grad Danskog Kraljevstva. Foto: Wikipedia/GuoJunjun

Stramer procjenjuje da, kada se ukupan iznos štednje podijeli po stanovniku, svaki muškarac, žena, dijete i novorođenče u Danskoj imaju na štednji po 21.000 dolara.

– Imamo takav ‘vjetar u leđa’ kod prihoda domaćinstava da Danci mogu istovremeno i da povećaju potrošnju, smanje dugove i povećaju svoje bogatstvo – istakao je on.

Postoje signali da su, ohrabreni rekordnim nivoom bogatstva, Danci počeli da smanjuju racio bruto duga prema raspoloživim prihodima, koji je najveći među bogatim zemljama svijeta. Prvi put od 2009. godine, udio vlasnika kuća koji otplaćuju glavnice na svoje hipotekarne kredite premašuje udio onih koji otplaćuju kredite koji nose samo kamatu, navodi se u tekstu.

Izvor: Telegraf.rs/ Tanjug

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve