Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Europolu veća ovlašćenja u borbi protiv organizovanog kriminala

Kako prenosi ''Figaro'', Europol, agencija EU za policijsku saradnju sa sjedištem u Hagu, ima hiljadu zaposlenih i 220 oficira za vezu širom svijeta i daje podršku za više od 40.000 međunarodnih istraga godišnje.

Evropski parlament potvrdio je u srijedu dogovor postignut sa Savjetom EU o jačanju mandata Europola u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, s obzirom na to da se njime garantuju “temeljna prava i zaštita podataka”. Poslanici EP i države članice složili su se početkom februara o novim pravilima koja ovlašćuju agenciju da direktno sarađuje s privatnim kompanijama, uključujući digitalne platforme. Evropski parlament dao je formalno zeleno svjetlo (480 glasova za, 143 protiv, 20 uzdržanih).

Kako prenosi “Figaro”, Europol, agencija EU za policijsku saradnju sa sjedištem u Hagu, ima hiljadu zaposlenih i 220 oficira za vezu širom svijeta i daje podršku za više od 40.000 međunarodnih istraga godišnje.

“Agencija je nedavno doprinijela razbijanju kriminalnih mreža korištenjem šifrovanih komunikacijskih sistema (Encrochat i Sky ECC)”, navedeno je u tekstu lista “Figaro”.

U prethodnom periodu, zahvaljujući Europolu i policijama zapadnih zemalja koje su presrele, dešifrovale i proslijedile crnogorskim istražiteljima šifrovane razgovore kriminalnih grupa preko kriptovanih telefona i aplikacija, među kojima je i SKY ECC aplikacija, otrkivene su informacije o brojnim kriminalnim radnjama.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve