Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

EUROPOL: Krijumčari zaradili dva miliona evra prevozeći migrante u kamionima

Evropska policijska agencija (Europol) objavila je da je policija širom kontinenta zaključila dvogodišnju istragu o velikoj kriminalnoj mreži koja je koristila kamione za krijumčarenje migranata u zapadnu Evropu

Evropska policijska agencija (Europol) objavila je da je policija širom kontinenta zaključila dvogodišnju istragu o velikoj kriminalnoj mreži koja je koristila kamione za krijumčarenje migranata u zapadnu Evropu.

foto EUROPOL

Istraga je otkrila da je  organizovana kriminalna mreža  bila sastavljenu od najmanje 36 članova koji su zaradili više od dva miliona evra od 580 krijumčarenih migranata.

Skoro 580 migranata putovalo je kamionima prema zapadnoj Evropi, navodi Europol.

Brojni migranti su izgubili život posljednjih godina nakon što su, na putu kroz Evropu, bili prevoženi u kamionskim prikolicama, bez dovoljno zraka ili vode.

Njemačka federalna policija i rumunska policija uz podršku Europol-a, završili su operaciju istrage o velikoj kriminalnoj mreži koja je krijumčarila migrante u zapadnu Evropu kamionima.

Tokom  posljednje faze operacije, rumunska policija izvršila je osam pretresa i uhapsila četiri osumnjičena člana grupe za organizirani kriminal. Njemačka federalna policija izvršila je pet pretresa.

Operacija je pokrenuta u Njemačkoj 2018. godine kada su vlasti otkrile migrante iz Irana, Iraka i Sirije kako ulaze u Njemačku u kamionima preko Češke i Mađarske. Istraga je otkrila masovnu mrežu krijumčarenja ljudi  koji su dolazili u Rumuniju, zatim u Njemačku. Tokom zadnjeg dijela putovanja u zapadnu Evropu, migranti su bili prisiljeni putovati kamionima.

U saopštenju Europol navodi da su tokom operacije tri osobe za koje se sumnja da su organizatori uhapšene u Njemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji, a uhapšeno je  još  deset vozača kamiona i pomagača.

Četiri vozača kamiona uhapšena su u Češkoj i osuđeni su  u Njemačkoj na zatvorske kazne od 20 mjeseci do preko pet godina, a još jedan je uhapšen i čeka presudu u Mađarskoj.

Europol je istakao da je istragu pokrenula njemačka policija prošle godine, a da su se uključile kolege iz Austrije, Grčke, Češke, Mađarske, Rumunije i Velike Britanije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve