Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

EU produžila sankcije Bjelorusiji za još godinu dana

Kako je saopštio Savjet, odluka je donijeta na osnovu godišnjeg pregleda restriktivnih mjera i s obzirom na kontinuiranu represiju i drastično pogoršanje situacije na planu ljukdskih prava u Bjelorusiji, kao i stalnu umješanost te zemlje u rusku agresiju na Ukrajinu

Savjet EU odlučio je danas da za godinu dana produži restriktivne mjere Bjelorusiji zbog represije u toj zemlji i podrške Minska ratu Rusije u Ukrajini.

Kako je saopštio Savjet, odluka je donijeta na osnovu godišnjeg pregleda restriktivnih mjera i s obzirom na kontinuiranu represiju i drastično pogoršanje situacije na planu ljukdskih prava u Bjelorusiji, kao i stalnu umješanost te zemlje u rusku agresiju na Ukrajinu.

EU je od avgusta 2020. uvela nekoliko uzastopnih rundi pojedinačnih i sektorskih sankcija odgovornima za represiju i kršenje ljudskih prava u Bjelorusiji i u kontekstu ukrajinske umješanosti u ruski rat u Ukrajini.

Time je EU, kako navodi Savjet, poslala signal odgovornim političkim i ekonomskim akterima da njihovo djelovanje i podrška režimu u Rusiji imaju cijenu.

Pojedinačne restriktivne mjere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspologanje. Fizička lica dodatno podliježu zabrani putovanja.

Na listi sankcionisanih trenutno su 233 osobe, uključujući bjeloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, i 37 entiteta.

Za Bjelorusiju će takođe i dalje važiti ciljane ekonomske sankcije, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, u vezi robe dvostruke namene, tehnologiji i telekomunikacijama, energetici, transportu itd.

Savjet EU je inače u nedavnim zaključcima ponovio nepokolebljivu podršku težnji beloruskog naroda za slobodnom, demokratskom, suverenom i nezavisnom Bjelorusijom kao dijelom mirne i prosperitetne Evrope.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve