Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Erdogan u Atini: Ne postoji problem između Turske i Grčke koji se ne može riješiti

Obojica lidera razgovarala su o načinima za jačanje saradnje u borbi protiv terorizma, rekao je Erdogan i pozdravio zatvaranje zloglasnog kampa Lavrion u blizini Atine koji su dugo koristili pripadnici PKK

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je kazao da ne postoji problem između Turske i Grčke koji se ne može riješiti.

Tokom sastanka grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Atini potpisana je deklaracija o dobrosusjedskim odnosima dvije države, kao i 15 međudržavnih sporazuma.

“Nadamo se da ćemo riješiti naše probleme putem konstruktivnog dijaloga, dobrosusjedskih odnosa u okviru međunarodnog prava”, rekao je Erdogan na zajedničkoj press konferenciji s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Atini.

Dodao je da je u interesu cijele regije da se postigne pravedno, trajno i održivo rješenje za pitanje Kipra.

“Želimo pretvoriti Egejsko more u more mira i saradnje. Težimo dati primjer svijetu zajedničkim koracima koje ćemo poduzeti kao Turska i Grčka”, rekao je Erdogan.

O sastanku, Erdogan je rekao da su obje strane razmijenile mišljenja o svojim stajalištima u vezi s Egejskim morem i istočnim Mediteranom.

“Tražili smo od naših ministara vanjskih poslova da razgovaraju o tim pitanjima”, dodao je Erdogan.

Turska i Grčka takođe su se složile povećati trenutni opseg bilateralne trgovine s približno pet milijardi dolara na 10 milijardi dolara, rekao je Erdogan.

“Osim toga, cilj nam je unaprijediti naše odnose i na području turizma i kulture”, dodao je turski predsjednik.

Obojica lidera razgovarala su o načinima za jačanje saradnje u borbi protiv terorizma, rekao je Erdogan i pozdravio zatvaranje zloglasnog kampa Lavrion u blizini Atine koji su dugo koristili pripadnici PKK.

“Isticao sam potrebu za oprezom kako bi se spriječio nastanak sličnih kampova koji pružaju utočište teroristima u Grčkoj”, osvrnuo se Erdogan.

Erdogan je rekao da su turska manjina u Grčkoj i grčka manjina u Turskoj “sastavni dijelovi našeg ljudskog i kulturnog bogatstva”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve