Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Električna vozila tema kampanje za predsjedničke izbore u SAD

Republikanski saveznici u naftnoj industriji potrošili su milione na reklame u kojima se kaže da će se poreske inicijative predsjednika Bajdena za kupovinu EV pretvoriti u toliki dug da će ''Amerikance koštati slobode''

Pretendent na mjesto predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp kaže da je politika vlade predsjednika Džozefa Bajdenove da promoviše električna vozila (EV) “radikalan plan” koji bi ubio privredu u državama SAD koje se bave proizvodnjom automobila.

Republikanski saveznici u naftnoj industriji potrošili su milione na reklame u kojima se kaže da će se poreske inicijative predsjednika Bajdena za kupovinu EV pretvoriti u toliki dug da će “Amerikance koštati slobode”.

Tramp, pretpostavljeni republikanski predsjednički kandidat, i drugi kažu da je Bajdenovo zalaganje za EV nepravedno za potrošače i predstavlja pretjerano djelovanje vlade demokrata koja će na kraju biti odgovorna za to što radi.

Demokrate su bile manje glasne i više nijansirane, zagovarajući Bajdenove ciljeve smanjenja uticaja na klimu, istovremeno promovišući domaću tehnologiju u odnosu na konkurenciju iz Kine.

Sama oblast Tolida je važna za to pitanje. To je automobilski grad koji prelazi sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na električne, poput susjednog Mičigena, predsjedničke države koja je sinonim za automobilsku industriju.

Tolido ne proizvodi samo džipove – od Drugog svjetskog rata, već je i dom rafinerija nafte koje snabdijevaju benzinom širom Srednjeg zapada i dom proizvođača delova za vozila na benzin i dizel.

Tu ljudi kažu da će im cijena benzina i namirnica biti važniji od električnih vozila kada budu glasali. Ali, tokom intervjua sa ljudima širom političkog spektra, mnogi su bili skeptični prema vozilima i kritični prema poreskim kreditima demokratskog predsjednika.

Grupa naftne industrije potrošila je oko 16 miliona dolara na reklamiranje kritikujući Bajdenovu politiku promocije EV. Oglasi se emituju u sedam država gdje je neizvjesno ko će na predsjedničkim izborima dobiti najviše glasova i u Montani, državi koja je naklonjena republikancima.

Bajdenov sveobuhvatni Zakon o smanjenju inflacije iz 2022. je stvorio poreske kredite za kupce električnih vozila, a to je posebno važno u ovoj, izbornoj godini.

Taj akt ima za cilj da se djelimično bori protiv klimatskih promjena tako što će dati poreski kredit od 7.500 dolara za prodaju novih električnih vozila da bi se išlo ka predsjednikovom cilju da EV vozila budu 50 odsto prodaje svih novih vozila do 2030.

Za republikance problem je promjena pravila koju je predložio Bajden da bi se omogućilo da se kvalifikuju za kredit EV koja se proizvode u Sjedinjenim Državama, ali sadrže komponente kineske proizvodnje.

To će omogućiti Kini da se infiltrira u američki lanac snabdijevanja automobilima, o trošku američkih poreskih obveznika – kažu kritičari i dodaju da američki poreski dolari treba da podrže američku proizvodnju i američke radnike, a ne da obogate kineske kompanije.

Bajden je posjetio fabrike električnih vozila i sa širokim osmijehom sjeo u novi električni “Kadilak” na Salonu automobila u Detroitu.

Bajdenova kampanja napominje da je predsjednikova politika usmjerena na premještanje radnih mjesta u proizvodnji EV jer su mnoga ostavljena u Kini baš tokom Trampove administracije, te ih treba vratiti u SAD.

“Donald Tramp bi radije lagao o politici predsjednika Bajdena nego da se suoči sa sopstvenom izdajom srednje klase”, rekao je portparol Bajdenove kampanje Amar Musa u saopštenju. “Predsjednik Bajden želi da se budućnost proizvodnje automobila izgradi u Americi, a ne u Kini”, dodao je on.

Po anketi Associated Press-NORC Centra za istraživanje javnih poslova sprovedenoj u aprilu, relativno mali udio Amerikanaca – manje od 30, vidi korist od električnih vozila za sebe lično, za privredu ili automobilsku industriju SAD.

Jedni kažu da nisu zainteresovani da kupe EV dok ne budu mogli da putuju bez čestih zaustavljanja radi dugotrajnog punjenja baterije, a drugi su rekli da su ta vozila skupa, čak i s poreskim kreditom.

Rejlo bi se da nedostaje objedinjujući poziv Amerikancima da prihvate novu tehnologiju, slično cilju predsjednika Džona F. Kenedija da s ode na Mjesec 1961. godine već u toku u toku te decenije – rekao je veteran među stratezima demokrata Džoel Benenson, koji je bio viši savjetnik u predsjedničkim kampanjama Baraka Obame i Hilari Klinton.

“Niko ne priča inspirativnu priču o EV. Dakle, treba razvijati tu priču i šta će to značiti za Ameriku u budućnosti” rekao je Benenson i dodao: “A to bi mogao biti moćan narativ”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve